:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2015   12:05

0

139

ECB zadržava hitno finansiranje Grčke



U saopštenju ECB se navodi da su spremni da prespitaju odluku o programu Hitne pomoći za likvidnost (ELA) i da će blisko sarađivati sa Bankom Grčke, preneo je BBC.

"Nakon odluke grčkih vlasti da se održi referendum i neproduženja programa pomoći EU za Grčku, Upravni savet je doneo odluku da će blisko sarađivati sa Bankom Grčke na očuvanju finansijske stabilnosti", stoji u saopštenju ECB.

U saopštenju se navodi da je, uzimajući u obzir sadašnje okolnosti, Upravni savet odlučio da održi ELA na nivou dogovorenom 26. juna.

Ekonomski urednik BBC-ja Robert Peston izjavio je da ECB ne pruža nikakvu dodatnu pomoć za Grčku, što će dovesti do velikog pritiska kada je reč o kontroli kapitala.

Grčke banke zavise od programa ELA i njegovo umanjenje moglo bi da Grčku udalji od evra, naveo je britanski radio.

Nivo ELA dogovoren u petak iznosi 89 milijardi evra, piše "Gardijan".

Portparol ECB rekao je za BBC da "Grčka i dalje ima pristup ELA".

U saopštenju ECB navodi se izjava guvernera Banke Grčke Janisa Sturnaras koji je rekao da će ta organizacija "kao članica evrosistema, preduzeti sve neophodne mere da se obezbedi finansijska stabilnost za grčke građane u ovim teškim okolnostima".

Saopštenje ECB usledilo je pošto su ministri finansija evrozone u subotu odbili da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, a Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva