:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

128

EBRD: Verujemo u potencijal zapadnog Balkana

"U vremenima punim izazova veoma je važno da zemlje nastave da sprovode reforme koje ih približavaju EU, a da im EU istovremeno pruži solidarnost i aktivnu podršku", rekao je Čakrabarti na samitu koji je okupio lidere regiona i EU sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu. Čakrabarti je dodao da će obe strane (84, region i EU) imati koristi od međusobne saradnje, ocenjujući da samit u Beču predstavlja napredak ka tom cilju.

Predsednik EBRD je danas u Beču prisustvovao sastanku predsednika država i vlada zemalja zapadnog Balkana, kojim je predsedavao ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, a učestvovao je i u plenarnoj sednici vlada i međunarodnih institucija i održao bilateralne konsultacije sa svim premijerima zemalja iz regiona.

Jednodnevnom sastanku u Beču, čiji je domaćin austrijski kancelar Verner Fajhman, takođe su prisustvovali nemačka kancelarka Angela Merkel, predstavnici vlada Francuske i Italije, kao i visoki izaslanik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, navodi se u saopštenju.

EBRD je vodeći investitor u regionu, i samo prošle godine uložio je više od milijardu evra u brojne projkete na zapadnom Balkanu, od jačanja energetske efikasnosti do izgradnje infrastrukture i podrške finansijskim institucijama i poljoprivredi.

Banka planira da organizuje Konferenciju o investicijama na zapadnom Balkanu u februaru 2016. u Londonu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva