:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2018   14:01

0

129

"EBRD će transformisati Beograd u centar svojih aktivnosti na Balkanu"

Tim EBRD-a pohvalio je poslovni i investicioni ambijent u Srbiji i pozitivno ocenio ekonomsku stabilnost i razvojni put zemlje, izražavajući interes za unapređenje finansijskog tržišta Srbije, uspostavljanje okvira za mikrofinansiranje, saradnju na regionalnim projektima u oblasti infrastrukture i energetike, kao i za dalji razvoj velikih kompanija.
 
"Privrednu komoru Srbije vidimo kao veoma važnog partnera u podršci implementaciji velikih infrastrukturnih projekata, posebno u unapređenju efikasnosti njihove realizacije", ukazao je Piju.
 
Prema njegovim rečima, u planu je novi program kombinovane finansijske podrške EBRD-a i Evropske unije za mala i srednja preduzeća, koji će biti razmotren i sa ministrom finansija.
 
Na sastanku je ocenjeno da prostora ima i za unapređenje "venture" kapitala u Srbiji, kao forme finansiranja malih kompanija sa potencijalom za rast, kao i da je dobar trenutak za ubrzanje privatizacije velikih sistema i dovršetak reformi.
 
Predsednik PKS-a Marko Čadež je, na sastanku predstavnicima menadžmenta EBRD-a, istakao uticaj i značaj podrške EBRD-a unapređenju ekonomske integracije regiona i ukazao da su, ukoliko želimo rast koji će nas približiti Evropskoj uniji, neophodni novi mehanizmi i zajedničke institucije koje će sinhronizovanim aktivnostima, olakšati protok robe, usluga i ljudi.
 
Prema njegovim rečima, u fokusu investitora u ovom trenutku su edukacija i digitalizacija.
 
Čadež je predstavio jedinstvenu platformu za investitore, razvijenu na regionalnom nivou, kao prvi proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana, koji promoviše region od 18 miliona ljudi kao jedinstvenu investicionu destinaciju.
 
"Sa druge strane, na nacionalnom nivou, razvijamo nove platforme i servise podrške stranim i domaćim investitorima i kompanijama, a kao podršku rastu malih i srednjih preduzeća, PKS je osnovala Centar za digitalnu transformaciju koji će pomagati malim i srednjim preduzećima da izrade digitalnu strategiju, ali će nuditi i konkretne servise", izjavio je Čadež.
 
Centar, sa jedne strane, povezuje preduzeća kojima je neophodna podrška u procesu digitalizacije poslovanja, a sa druge, nosioce tehnologija koji mogu da doprinesu digitalizaciji i pronalazi načine finansiranja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva