:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

161

"E-servisi u Srbiji sadašnjica, a ne budućnost"

Elektronski servisi u Srbiji su današnjica, a ne budućnost, i osnivanje Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja direktno odgovara predsednici Vlade Srbije, može mnogo da doprinese bržem i kvalitetnijem uvođenju e-uprave.

Kako je u izjavi za Tanjug istakao Slobodan Marković iz Registra nacionalnog Internet domena Srbije (84, RNIDS), osnivanje Kancelarije je dobar korak koji je dugo čekan.

Vlada Srbije donela je Uredbu o formiranju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja će biti pozicionirana kao centralna funkcija u Vladi i koja će direktno odgovarati predsednici vlade.

“Imali smo slične institucije i u pređašnjim vladama, međutim one su obično bile pod nekim ministarstvom. Sada se ova institucija podiže na viši nivo, jer odgovara direktno predsednici vlade, i pretpostavka je da će biti u boljoj poziciji da usklađuje aktivnosti pojedinačnih ministarstava kada je u pitanju uvođenje e-uprave u Srbiji”, rekao je Marković.

On je dodao da sada očekuje da će propisi koja ministarstva budu predlagala, biti prilagođeni elektronskom poslovanju, a ne da se stalno uvode novi formulari, papiri, pečati...

"Ovo će omogućiti da uvođenje elektronskih servisa bude urađeno na jednoobrazan i koordiniran način, a ne da svaka institucija za sebe uvodi poseban softver, načine prijavljivanja i koristi poseban sistem. Takođe, trebalo bi da obezbedi da državni servisi budu adekvatno i stalno štićeni kako bi podaci građana bili bezbedni", smatra Marković.

Podsetio je i da je u ekspozeu premijerke Ane Brnabić fokus stavljen na digitalizaciju, uključujući elektronsku komunikaciju države sa građanima.

"To je značajan pomak i on može da donese pozitivan iskorak, ali još ćemo videti kako će da se realizuje. Prve efekte rada moraćemo da sačekamo najmanje nekoliko meseci, a prve rezultate videćemo verovatno 2018", ocenio je Marković.

Kada je reč o građanima Srbije, Marković ističe da dve trećine građana koristi internet, i da je sve veći interes za e-servise, poput prijavljivanja dece u vrtić, prijavljivanje beba, ali i u prijave poreza i završnih računa firmi.

"Dolazimo do toga da su elektronski servisi u Srbiji zapravo današnjica, a ne budućnost", podvukao je Marković i zaključio da predstoji još dosta posla kako bi se više usluga države prebacilo na elektronski način komuniciranja.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva