:

:

TV Most

clock

Avgust 12, 2016   12:05

0

126

Džihadisti koriste crnogorske i hrvatske luke?

Džihadisti navodno koriste morski put iz Barija, koji ide preko Hrvatske. Iz Barija trajekti voze za Dubrovnik. Upravo zbog te opasnosti u toj italijanskoj luci na snazi su posebne mere bezbednosti, piše Republika, prenosi Indeks.

Pojačane su i policijske patrole, koje na sve moguće načine proveravaju putnike koji cirkulišu lukom. Iz luke Bari trajekti putuju prema hrvatskim, crnogorskim i grčkim lukama, pa prema Albaniji, koja je trenutno deo svih bezbednosnih analiza o rastućoj radikalizaciji na Balkanu.

Pre nekoliko nedelja italijanske službe su objavile da tokom avgusta postoji povećana opasnost od terorističkih napada u toj zemlji. Zbog toga je podignut nivo obezbeđenja u Rimu na nivo 2 (od moguća 3).

U luci se kontrolišu svi putnici koji dolaze iz zemalja izvan Å engena, a procenjuje se kako se radi o 25 do 50 odsto putnika koji se ukrcavaju na brodove, prenosi Indeks.

Detaljnije provere obavljaju se i na aerodromima, kroz koje prolaze milioni putnika.

Stručnjaci procenjuju da bi se Italija mogla naći na meti napada terorista, zato što je svoje vojne baze otvorila američkim snagama koje učestvuju u bombardovanju pripadnika takozvane Islamske države u Libiji.

Kroz nekoliko dana Italija na zahtev premijera Fajeza el Saraja vlastite specijalne jedinice šalje i na libijsko tlo.

Izvor: RTS, Indeks

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva