:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2017   12:05

0

166

Džang: "Pojas i put" se od ideje pretvara u realnost

"Inicijativa "Pojas i put" je poreklom iz Kine, ali Kina je spremna da zajedno sa svima uključi i Srbiju, da zajedno podstiče nove rezultete u izgradnji Pojasa i puta", rekao je Džang Deđijang obraćajući se na posebnoj sednici Skupštine Srbije, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Navodeći da se iskreno nada da će Srbija što pre postati član evropske porodice, Džang je istakao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je, ističe, otvoreno novo istorijsko poglavlje.

Pozvao na zajedničku izgradnju svetle budućnosti i strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Podsetio je na zajedničku deklaraciju koju su predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Tomislava Nikolić potpisali 2013. ističući da su 2016. prilikom posete kineskog predsendika Srbiji bilateralni odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Naveo je i ovogodišnje posete Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića Kini, te da su oni u susretu sa kineskim predsednikom postigli važne konsenzuse o daljem produbljivanju tradiocionalnog prijateljstva i međusobnog strateškog poverenja.

Govoreći o dugogodišnjem tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, Džang je naveo da su politički odnosi Srbije i Kine na veoma viskom niovu.

"Kineska strana će podržavati put koji je narod Srbije sam izabrao, kao i napore Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Džang.

Posebnoj sednici prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić, potpredsednik vlade Nebojša Stefanović, ministri Aleksandar Antić, Zoran Đorđević, Goran Trivan, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Džang je od juče u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva