Vesti
Džamić:Nije neočekivana odluka SAD da napuste Unesko

09:47, 13.10.2017

|

Izvor: RTS

Nacionalni koordinator za saradnju s Uneskom za kulturnu baštinu Vladimir Džamić kaže da odluka SAD o povlačenju iz Uneska nije previše iznenađujuća i da ne očekuje da će ostale države da slede njihov potez.
Foto RTS


Vladimir Džamić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su SAD imale turbulentan odnos sa Uneskom od 1974. godine kada su protestovale zbog odnosa prema Izraelu, a potom 1984. godine kada su napustile Unesko što je trajalo do 2001. godine. Džamić napominje da od 2013. godine SAD nije imala pravo glasa, kao ni 2015. kada se glasalo o ulasku Kosova u Unesko.


"Uticaj koje SAD imaju u svetu nemaju u Unesku i verovatno to nezadovoljstvo ispoljavaju izlaskom iz same organizacije", kaže Džamić.Dodaje da se, iako su SAD formalno napustile Unesko, suštinski ništa neće promeniti kada je u pitanju lobiranje za Kosovo."Mi ne treba da se opuštamo. Naš cilj je da Kosovo ne bude u Unesku", dodao je on.SAD su juče saopštile da se povlače iz Uneska pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom "temeljnom reformom". 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design