:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 14, 2018   12:05

0

222

Džaferi: Neću dozvoliti incidente u Sobranju


Džaferi je ovo rekao nakon što je u makedonskom parlamentu, bez amandmanske rasprave, usvojen Zakon u upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.


- Od prvog dana otkad sam na mestu predsednika Sobranja, bio sam svestan izazova sa kojima ću se suočiti. Ovo kažem sada, a rekao sam i ranije - nikada neću dozvoliti da se incidenti kao oni 24. decembra 2012. i 27. aprila 2017. godine ponovo dogode - rekao je Džaferi, prenosi MIA.


Reč je o incidentima kada je 2012. godine makedonska opozicija izbačena iz parlamenta i kada je u aprilu prošle godine oko 200 makedonski nacionalista upalo u Sobranje.


U makedonskom Sobranju danas je za malo izbegnut fizički sukob Džaferija i doskorašnjeg lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog, u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o Zakonu o upotrebi jezika.


Kako su preneli makedonski mediji, Gruevski je prišao Džaferijevom stolu izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu.


Nakon toga Džaferi je proglasio pauzu u trajanju od 15 minuta, a dalji sukob sprečilo je obezbeđenje Sobranja koje je stalo između Gruevskog i Džaferija.


Povod za sukob je nastao, kako se navodi, najverovatnije zbog zakona o jezicima koji garantuje jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se stranka Gruevskog protivi.


U veoma napetoj atmosferi i bez amandmanske rasprave, Zakon o upotrebi jezika usvojen je u Sobranju sa 64 glasa, a izglasavanju su se pridružili i pripadnici dela manjinskih zajednica u Makedoniji.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva