:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

121

Džaferi: Makedonija i Srbija imaju zajedničke ciljeve


"Makedonija i Srbija imaju zajedničke ciljeve u spoljnoj politici, u smislu evrointegracija. U tom kontekstu izražena je spremnost obe strane da jedna drugoj pomognu u naporima za približavanje EU i u razmeni iskustva, imajući u vidu da je Srbija već u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja i u tom smislu je svaka saradnja od pomoći", rekao je Džaferi u intervjuu agenciji Beta.



Predsednik makedonskog parlamenta je rekao da je "svakako zadovoljan" posetom Beogradu i dodao da je sa zvaničnicima Srbije "u otvorenoj i prijateljskoj atmosferi" razgovarao o pitanjima koja se, kako je kazao, tiču obe strane.



Na pitanje da li ima otvorenih pitanja izmedju Srbije i Makedonije, Džaferi je rekao da se "po postupcima ne može se reći da nema otvorenih pitanja", naročito u kontekstu pozicije crkava u obe države.



"Ta debata aktuelna je u smislu autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve. Obe crkve su u procesu pregovora u cilju pronalaženja rešenja", izjavio je predsednik Sobranja Makedonije.



Dodao je da političari "samo ohrabruju crkvene velikodostojnike da nastave dijalog" jer je to način za ponalaženje rešenja.



Komentarišući odluku Skoplja da prizna nezavisnost Kosova, iako je Srbija priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, Džaferi je istakao da je Makedonija uradila "ono što je bilo najneophodnije i najcelishodnije" u okviru "regionalnih i medjunardonih dogadjaja".



"Odnos Makedonije prema Kosovu je odnos u smislu celokupnih regionalnih i širih odnosa. Makedonija je, kada je u pitanju odnos prema Prištini, uradila ono što je bilo najneophodnije i najcelishodnije u okviru svih dogadjaja regionalnih, ali i šire medjunarodnih, globalnih dogadjaja", rekao je Džaferi za agenciju Beta.



Džaferi je rekao i da Makedonija podržava napore Beograda i Prištine da dodju do odgovarajućeg rešenja za dobrobit gradjana obe strane.



Govoreći o evropskom putu Makedonije, Džaferi je podsetio da je ta zemlja 17. aprila dobila pozitivan izveštaj Evropske komisije (EK) i predlog EK da se Makedoniji opredeli datum za početak pristupnih pregovora.



"Računamo da će Grčka imati razumevanje i da neće sprečavati odredjivanje datuma za početak pristupnih pregovora jer to ne znači članstvo u EU i ostavlja se mogućnost da se produže razgovori za pronalaženje rešenja za ime", kazao je on.



Džaferi je rekao i da je opšti zaključak NATO-a od samita 2008. u Bukureštu da je Makedonija ispunila sve uslove za članstvo, ali da poziv za punopravno članstvo zavisi od konačnog rešenja po pitanju imena.



Komentarišući pregovore Makedonije i Grčke oko imena, Džaferi je rekao da je sa samita EU-Zapadni Balkan saopšteno da su se dve zemlje principijelno saglasile sa imenom.



Na pitanje da li veruje da će Grčka pristati na predlog imena "Republika Ilindenska Makedonija", predsednik Sobranja je kazao da su obe vlade predočile mogući predlog za rešenje.



"Sa samita (EU-Zapadni Balkan) u Sofiji je saopšteno da su se principijelno usaglasili s imenom. Konačno rešenje biće kada to saopšti medijator UN u sporu Makedonije i Grčke oko imena Metju Nimic, imajući u vidu da su u toku pripreme za produženje pregovora na nivou ministara spoljnih poslova u Njujorku", rekao je Džaferi.



Kada je u pitanju Zakon o jeziku u Makedoniji, predsednik makedonskog parlamenta je kazao da predsednik Makedonije Djordje Ivanov "odlukom da ne potpiše taj zakon ulazi u anale kršenja ustavnih odredbi" i time, kako je kazao, "nezakonski i protivno Ustavu postaje deo zakonodavne vlasti za šta, nikakvim propisima, nema nadležnosti".



"Parlament će realizovati volju većine", dodao je Džaferi.



On nije želeo da komentariše današnju presudu bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom, u čijoj je vladi bio ministar odbrane.



"Imajući u vidu da je u našem sistemu striktna podela vlasti, u tom smislu ja kao predsednik parlamenta ne bih želeo da komentarišem jer bi to bilo mešanje zakonodnavne u odluke sudske vlasti", izjavio je Džaferi.



Gruevski je danas osudjen na dve godine zatvora zbog nezakonite nabavke luksuznog blindiranog "mercedesa". To je prva presuda protiv Gruevskog u ukupno pet procesa koje pred krivičnim sudom u Skoplju vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva