:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2017   12:05

0

119

DVT doneo novi Pravilnik za izbor tužilaca

Novi pravilnik je usvojen i objavljen u Službenom glasniku u ponedeljak, tako da će se budući izbori vršiti u skladu sa kriterijumima i merilima koje je on propisao.

U Pravilniku se ne nalaze više osporene odredbe koje se tiču postupka dodatnog rangiranja kandidata koji polažu test i kandidata Pravosudne akademije.

Udruženje tužilaca pozdravlja donošenje revidiranog Pravilnika jer je to u interesu građana i jer se na taj način jačaju kapaciteti tužilaštva koji su dovedeni do krajnjih granica, rekao je Nenad Stefanović iz tog Udruženja za Tanjug.

Stefanović smatra da nisu osnovane kritike pojedinih udruženja kojima se postavlja pitanje zašto DVT nije sačekao konačnu odluku Ustavnog suda o zakonitosti Pravilnika.

"Da li je DVT trebalo da čeka odluku Ustavnog suda narednih godina i da ne vrši osnovnu ulogu odnosno da ne sprovodi postupak izbora zamenika javnih tužilaca", naveo je Stefanović i podsetio da su sve odredbe koje se nalaze u pravilniku "prošle temeljnu javnu raspravu i predstavljaju konsenzus svih strukovnih udruženja".

Prema njegovim rečima, Udruženje tužilaca smatra da su osporene odredbe bile pravične i da su davale jednaku šansu svim kandidatima bez obzira da li se radi o tužilačkim pomoćnicima ili diplomcima Pravosudne akademije.

DVT je, prema Ustavu i zakonu, samostalan da propisuje postupak izbora i upravo donošenjem Pravilnika on vrši svoja ovlaščenja, ukazao je Stefanović.

Podsetio je da je 2014. godine to potvrđeno odlukom Ustavnog suda kada su odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji oglašene neustavnim jer su davale apsolutnu prednost diplomcima te obrazovne ustanove prilikom predlaganja kandidata za izbor javnih tužilaca.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva