:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 24, 2018   10:32

0

252

Dve decenije od "istorijskog" saopštenja Havijera Solane


To je učinjeno dan posle poziva Ujedinjenim nacijama jugoslovenskoj vladi i kosovskim Albancima da prekinu sukobe i nasilje na Kosmetu.



Savet NATO je potom odobrio izdavanje Akta upozorenja, u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar Alijanse Havijer Solana.



”Dozvolite mi da napomenem da će upotreba sile tražiti dalje odluke Saveta NATO, ali je današnja odluka veoma važan politički signal da je NATO spreman da koristi silu, ako to bude neophodno”, navedeno je u saopštenju.



Takođe, Solana je izrazio ”jaku podršku” svih saveznika “jasnoj rezoluciji” koja je usvojena u Savetu bezbednosti UN kojom je navedeno šta jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević ”mora da uradi”.



“Mora da obustavi represivne akcije protiv stanovništva. Mora da nađe političko rešenje za kosovsku krizu. Ono mora da bude bazirano na pregovorima, a to se odnosi i na kosovske Albance. On mora da preduzme hitne korake da popravi humanitarnu situciju”, tada je navedeno.



Solana je napomenuo da rezolucija i odluka NATO potvrđujuju jedinstvo međunarodne zajednice i želju da se nađe rešenje za kosovsku krizu.



NATO agresija na Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, a kao “okidač” naveden je navodni masakr nad albanskim stanovništvom u mestu Račak u januaru 1999.


Izvor: B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva