:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   12:05

0

113

Dve decenije od Dejtonskog sporazuma

Dekan je posebno pozdravio goste sa fakulteta iz regiona i dodao da je važno da svi zajedno razgovaramo o temama koje se neposredno tiču svih nas na Balkanu.

"Odavno nisam video ovako promišljeno sastavljen dnevni red, pogotovo ne na ovakvu temu. Ovde ćemo pokušati da sagledamo odgovore na pitanje svih pitanja - da li je Dejtonski sporazum doneo trajni mir ili je postavio seme budućih sukoba? Ovo pitanje je posebno važno pošto se ne tiče samo nas stručnjaka već i svih ljudi na Balkanu", naglasio je Simić.

Podvukao je da će se tokom trajanja Seminara između ostalog analizirati i dešavanja pre postizanja mira, ali i izveštavanje i delovanje medija u vreme ratnih dešavanja.

Dekan se posebno zahvalio organizatorima i čestitao im na uspešnom i kontinuiranom radu, što potvrđuje činjenica da se Seminar održava već devetu godinu.

Milan Krstić, predstavnik Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative naveo je da se tema Seminara sama intuitivno nametnula, jer je ove godine tačno 20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, i dodao da su organizatori pokušali da obuhvate sve aspekte koji datiraju iz tog perioda, a koji i dalje pokreću društvene procese u regionu.

"Ova tema je i danas vrlo aktuelna. Smatramo da je istoriju potrebno sagledati iz što više neutralnijih uglova, i zato je ovaj Regionalni seminar najbolje mesto i prilika da dođemo do nekog zajedničkog, makar minimalnog shvatanja ovog vrlo važnog istorijskog događaja. Dejton je i dalje politički vrlo relevantan, nije samo politički činilac već i bezbednosni, ali je teorijski relevantan i bitan je simbol uspešnog dostizanja rešenja na Balkanu", ovim rečima Milan Krstić je objasnio zašto je ova tema od velikog značaja za polemiku među mladim politikolozima.

Organizatori seminara koji se od 30. oktobra do 02. novembra održava na Srebrnom jezeru su Centar za društveni dijalog i reginalne inicijative i Fakultet plitičkih nauka u Beogradu, a uz podršku Ambasade SAD-a u Srbiji.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva