:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2018   14:40

0

204

Dva miliona evra za poštovanje kulturnog nasleđa


Sa ukupnim budžetom nešto manjim od 2 miliona evra, projekat će se fokusirati na renoviranje, uređenje i rehabilitaciju odabranih lokacija i podići svest o kulturnoj raznolikosti, istovremeno ohrabrujući građane da štite i čuvaju kulturno nasleđe.



Projekat takođe ima i snažnu komponentu angažovanja omladine i žena koja podržava ekonomsko osnaživanje kroz ponovno zamišljanje kulturnog nasleđa kao sredstva ekonomskog osnaživanja. Opšti cilj projekta je da doprinese poboljšanju tolerancije među zajednicama i poštovanja kulturnog identiteta i nasleđa, navodi se u saopštenju.



"Ove godine Evropa proslavlja našu raznovrsnu kulturnu baštinu na nivou EU, na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou", rekla je Apostolova u uvodnom obraćanju.



I stalna predstavnica UNDP-a Ulrika Ričardson je naglasila značaj projekta.



"Ovim projektom ćemo promovisati povećano angažovanje mladih muškaraca i žena u očuvanju umetnosti i zanata i na taj način omogućiti bogatoj kulturnoj baštini na Kosovu da postane sredstvo za dijalog između zajednica i socijalnu inkluziju".



Zamenica ministra kulture, omladine i sporta, Burbuće Bakija Deva pozdravila napore u borbi za očuvanje kulturnog nasleđa na Kosovu.



Kulturne i verske lokacije u odabranim kosovskim opštinama će imati koristi od projekta koji će biti implementiran u narednih osamnaest meseci, navodi se u saopštenju.



"Ovaj projekat će imati punu podršku opštine Prizren, kao i moju ličnu podršku", kazao je gradonačelnik Prizrena Mutaher Haskuka.



Jedna od lokacija koje će biti renovirane projektom će biti i samo mesto u kojem je lansiran, Lumbardi bioskop.


Izvor: RadioKim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva