:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2017   12:05

0

179

Duh Dejtona kao osnov za napredak BiH


Nećemo se baviti svim stranama Krajišnikovog izlaganja. Ostaćemo na onome što je tu temeljnog značaja i pri tome ćemo se iz svoje vizure usmeriti ka privredi od koje sve drugo zavisi. Kako je Momčilo Krajišnik rekao, on smatra da je Dejtonski sporazum trebalo da pruži šansu da narodima i građanima koji u BiH žive bude osigurana bolja i sigurnija budućnost. To se na adekvatan način nije desilo i to ne krivicom Srba.




Skorašnje izlaganje Krajišnika je bilo kompleksno i tokom njega je dotakao brojna pitanja sa težištem na teškom položaju Srba u BiH a pogotovo van područja RS gde se ne poštuje njihova konstitutivnost.


Krajišnik je podsetio da je prošlo dvadeset i dve godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je trebalo da omogući da sva tri konstitutivna naroda zadovolje svoje vitalne nacionalne interese. Nije moguće da svi postignu maksimum, ali Dejtonski sporazum je tako sročen da svi budu što bliže njemu. Da je odstranjen naknadni revizionizam radilo bi se o plodnom kompromisu.


Nažalost, mnogo toga se u suprotnom pravcu izmenilo u proteklom vremenu zbog delovanja visokih predstavnika koji su, verovatno, po nalogu nekih sila koje su Dejton shvatile samo kao privremeno rešenje koje postepeno treba zameniti onim koje su podržavale tokom rata, promenili odredbe Dejtonskog sporazuma i učinili štetu i BiH i narodima koji tu žive. Projekat centralizacije nije uspeo ali je funkcionalni karakter Dejtonskih rešenja potkopan. BiH je umesto minimalne ali funkcionalne složene zajednice postala nefunkcionalna kvazidržavna konstrukcija.



Krajišnik je potpuno u pravu. Nečijim zakulisnim radnjama u cilju unitarizacije postignut je kontraefekat. BiH je manje država nego što je i Dejtonom zamišljeno. Entitetima su otete brojne nadležnosti ali nije suspendovano odlučivanje uz pravo na veto. Tome su se uz Srbe odlučno odupirali i Hrvati. Tako je postalo nefunkcionalno i ono što je bilo funkcionalno a na nivou državne zajednice je moglo da se uz malo dobre volje koordiniše u opštem interesu.



Uz politički aspekat sve to ima i ekonomsku dimenziju. BiH je osuđena da se davi u moru ekonomskih problema koje je teško prevazići u uslovima politike konfuzije. Svakome racionalnom je to jasno kao i da je jedino rešenje vraćanje na izvorni duh Dejotna i ukidanje zastarele institucije visokog predstavnika. Bez toga BiH će ostati geopolitički i politički lavirint bez izlaza koji otežava svakodnevni život svojih naroda i građana.



Centralizacija protivno volji dva od tri naroda nije uspela. Sigurno više neće ni uspeti. Svet se promenio dovoljno da je to nedvosmisleno sigurno. Znači jedino rešenje je da se uvaži ono što je već dogovoreno. Svakako je to, čini se, i implicitna suština reči Momčila Krajišnika koja nam je poslužila da se iz tog ugla osvrnemo na mračne ekonomske perspektive BiH.



Bošnjaci ništa manje od Srba i Hrvata i u tom kao i svakom drugom pogledu su žrtve nakaradnih snova dela svojih političara da će u miru, uz podršku pojedinih stranih sila, realizovati ono što in nije uspeo u užasnom građanskom BiH ratu. Dok god se bilo koji narod u BiH ne okani iluzija da će mu jednostranosti doneti išta dobro, neće biti osnova ni za ekonomski prosperitet. Biznis beži od turbulentnih područja, a BiH može to da ne bude samo ako se bude poštovao duh kompromisa koji je izbalansirano definisan u Dejtonu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva