:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2018   12:05

0

207

Dugalić: Prepolovljen udeo loših kredita

"Udeo problematičnih kredita kod građana je 6,4 procenta, a kod kompanija 13,8 procenata", rekao je Dugalić na konferenciji za novinare u UBS.

Tome su, kako ističe, doprinele mere Narodne banke Srbije, kao i usvojena Nacionalna strategija Vlade i niz aktivnosti koje su preduzele banke.


"Zajednički rezultat je smanjenje loših kredita, što otvara veće mogućnosti za kreditiranje klijenata. To dobro utiče na finansijske rezultate banaka i stvara se veći kreditni potencijal da banke odobravaju više kredita", naveo je Dugalić.

Podsetio je da je u poslednjih godinu dana registrovan dramatičan pad kamata kod svih vrsta kredita, uz procenu da u ovoj godini one neće rasti.

Osvrnuvši se na kreditnu aktivnost u čitavoj 2017. godini, Dugalić je rekao da je zabeležen rast kredita kod pravnih lica između 4 i 5 procenata, što je, prema njegovim rečima, vrlo simboličan rast kreditnog zaduženja kompanija kod banaka u poređenju sa 2007, 2008. i 2009, kada je taj rast bio oko 50 procenata.

Takvi podaci, kako dodaje, ne raduju, jer ako se kompanije ne zadužuju kod banaka ne može se očekivati da će imati investicije, da će biti zapošljavanja i rasta BDP-a.

"To je direktna veza između kredita i rezultata koje ostvaruje ekonomija Srbije. To je nešto čime nismo zadovoljni i što svakako ne ohrabruje", izjavio je Dugalić.

Nešto bolja situacija je kod pozajmica građanima, koje su porasle za oko 9 procenata. Pozitivna je situacija i kod urednosti u plaćanju obaveza.

"Na kraju prošle godine, s plaćanjem obaveza prema bankama je kasnilo 11,1 odsto pravnih lica i 4,6 odsto građana, što je značajno poboljšanje urednosti u plaćanju obaveza i dobar pokazatelj", rekao je Dugalić.

Generalni sekretar UBS je naveo da je i kod tekućih računa i kreditnih kartica došlo do poboljšanja urednosti u plaćanju obaveza.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva