:

:

TV Most

clock

Januar 06, 2018   12:05

0

250

Dug red za upis na listu nematerijalne baštine, gusle na redu


Srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Tako Unesko upis ples koji je neizostavni deo svakog slavlja. Posle kola za ovu listu pripremaju se i gusle.





 

"Taj nominacijski dosije ministarstvo je uputilo u martu, prošlo je prvu fazu ocenjivanja. Tokom 2018. očekuje nas ocena od strane evaluacionog tela, a konačni ishod ćemo znati tek krajem godine", ističe Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.


Naši susedi u regionu su bili brži pa na primer Hrvatska na ovoj listi ima 15 stavki, Bugarska i Rumunija po sedam, Makedonija i Mađarska pet.



Da bi stigli te brojke, potrebne su godine jer po pravilima Uneska svake godine može da se nominuje samo jedan predlog.



Etnolozi smatraju da neke običaje ne bismo smeli da zaboravimo.



"Mislim da bi trebalo raditi na tome da se zaštite lazarice kao ženska obredna povorka, i to u sirinačkoj župi na KiM, one su zadržale tu notu arhaičnosti koje treba zaštititi, isto tako čestitari u Vojvodini, korinđaši", smatra etnolog Vesna Marjanović.



Prvi korak ka Unesku jeste da nematerijalno nasleđe bude upisano u nacionalni registar, a zatim sledi priprema nominaciong dosijea. Trenutno jedan takav dosije radi se za zlakusku lončariju.



"Taj dosije će biti pripremeljen u saradnji sa Muzejem Sirogojno, Opštinom Užice i svima koji su uključeni u očuvanje ovog elementa. Da bi nematerijalni element opstao, mora biti uključena šira zajednica zainteresovana za njegov opstanak", napominje Filipovićeva.



Frula na primer je upisana u Nacionalni registar ali čeka svoj red za Unesko. Izrada opanaka međutim još čeka i upis u taj registar.



Uz nematerijalnu Unesku stižu nominacije i za spomenike kulture. Na listi Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje i kulturu za sada je osam spomenika iz Srbije, a u planu je i nominacija tvrđave Bač za 2019. godinu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva