:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2015   10:21

0

184

Dug put Kosova do Saveta Evrope

Uprkos najavama, kako iz Prištine, tako i iz Beograda, da se Kosovo ubrzano sprema da podnese zahtev za punopravno članstvo, u Jaglandovom kabinetu nisu mogli da kažu da li se to očekuje ovog proleća.

Kako se nezvanično saznaje u Strazburu, prištinske vlasti planiraju da zahtev za članstvo podnesu u toku belgijskog predsedavanja Komitetom ministara SE, koje se završava 19. maja i nastoje da obezbede podršku u ovoj medjunarodnoj organizaciji za takav potez.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić nedavno je izjavio da Srbiju "čeka teška godina" zbog namere Kosova da podnese zahteve za učlanjenje u neke medjunarodne organizacije, medju kojima je i SE.

Od podnošenja zahteva za prijem do statusa četrdeset osme punopravne članice SE, Kosovo, prema proceduri, očekuje višegodišnji proces.

Prvi korak na putu do članstva je dobijanje podrške više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope da se zahtev uzme u razmatranje. Komitet ministara čine šefovi diplomatija svih zemalja članica ili njihovi izaslanici.

Većina zemalja članica ove najveće panevropske organizacije, 34 od 47, priznaje nezavisnost Kosova, pa se očekuje da će u Komitetu ministara kosovske vlasti uspeti da obezbede potrebnu podršku za prvi
korak ka članstvu.

Potom, jedna od zemalja članica Saveta Evrope mora kosovski zahtev za članstvo da stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici. Po dobijanju dvotrećinske većine
u ovom telu, zahtev se prosledjuje Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces uskladjivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolisu poslanici
Parlamentarne skupštine.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da uskladjivanje moze potrajati nekoliko godina, a dužina procesa zavisi isključivo od zemlje koja želi da pristupi u članstvo.

Ukoliko na kraju ovog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Kako se nezvanično saznaje u Strazburu, pitanje potencijalnog članstva Kosova izaziva duboke podele medju članicama SE, čak i medju onima koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Veliki broj poslanika PŠE koji dolaze iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova ne gledaju blagonaklono na njegovo priključenje Savetu Evrope, a i na nivou Komiteta ministara postoji bojazan da bi eventualna odluka donesena preglasavanjem mogla da izazove dublje podele u SE.

Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, medju kojima su Banka za razvoj i Venecijanska komisija, dok zahtev za članstvo kosovske agencije za lekove u Evropskoj farmakopeji nije naišao na potrebnu podršku zemalja članica.

Prošlog leta Kosovo je, iz proceduralnih razloga, primljeno u Venecijansku komisiju bez zvezdice koja označava statusnu neutralnost i poziva na Rezoluciju UN 1244.

Savet Evrope ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasledja na Kosovu.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva