:

:

TV Most

clock

April 28, 2018   12:05

0

109

Dudakovićeva odbrana tražila 30 dana za izjašnjavanje


Atif Dudaković i još 12 njegovih saboraca uhapšeno je jutros na više lokacija u BiH i oni su najpre privedeni u prostorije Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa).




Njima se na teret stavljaju zločini protiv čovečnosti, a Dudakoviću i ratni zločin protiv srpskih civila.



Asim Crnalić, advokat Dudakovića i Ibrahima Nadarevića, aktuelnog savetnika zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Safeta Softića, rekao je za Klix.ba da su se njegovi branjenici izjasnili da neće davati odbranu.



Crnalić je rekao da je za Nadarevića tražio rok od 15 dana za izjašnjavanje na navode osnovane sumnje.



"Za Atifa Dudakovića sam zatražio da Tužilaštvo izvrši veštačenje zdravstvene sposobnosti jer je bolestan. Pretpostavljam da će Tužilaštvo prihvatiti taj zahtev odbrane", rekao je Crnalić.



Istakao je da se Dudaković nakon današnjih dešavanja drži dobro, kao i Ibrahim Nadarević.



Dudaković i Nadarević su zadržani u Tužilaštvu BiH koje će, najverovatnije sutra, Sudu BiH podneti predlog o određivanju pritvora.



Crnalić je dodao da će odgovor o zahtevu odbrane o hospitalizaciji Atifa Dudakovića biti odlučeno tek nakon prvomajskih praznika.



Inače, pored njih dvojice uhapšeno je još 12 pripadnika Petog korpusa. Oni su uhapšeni jutros na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina.



Istraga protiv uhapšenih je trajala gotovo 12 godina.



I dok zvaničnici Republike Srpske i predsednici boračkih i drugih poratnih udruženja pozdravljaju hapšenje Dudakovića i njegovih saboraca, lideri bošnjačkih stranaka i posleratnih udruženja u FBiH smatraju da je reč o provokaciji i ponižavanju pripadnika Petog korpusa koji je, kako tvrde, imao isključivo odbrambenu ulogu.



Ono što im je zajedničko je da se i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH nadaju da će suđenje Dudakoviću i ostalima biti fer i pravedeno.



Za predstavnike RS, inače, pravedno suđenje znači da Dudaković bude osuđen na zasluženu kaznu, a a bošnjačke lidere da bude oslobođen svake odgovornosti.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva