:

:

TV Most

clock

April 26, 2017   12:05

0

139

Dualno obrazovanje u Kosovskom Pomoravlju

„Mi smo i do sada školovali stručne kadrove koji su lako dolazili do zaposlenja. Što se tiče dualnog obrazovanja na Kosovu i Metohiji problem je to što je veoma malo srpskih privrednika zainteresovano za profile koje mi školujemo”, kaže Veličković.
Veruje da će se ipak pronaći rešenje za zapošljavanje ovakvih kadrova.

U isturenom odeljenju Tehničke škole u Velikom Ropotovu za proteklih desetak godina iškolovan je veliki broj automehaničara i bravara-zavarivača.
“Ovo je jedinstvena škola na Kosovu i Metohiji koja obrazuje učenike za ovakve vrste zanimanja. Naši učenici osvojili su mnogobrojne nagrade, što je dokaz da iz ove obrazovne ustanove izlaze kvalitetni kadrovi”, kaže mašinski inženjer, profesor Vladimir Denković.

Nastavnim programom je predviđeno da učenici u prvoj godini jedan dan nedeljno provedu na praksi u nekoj od kompanija sa kojom škola i roditelji potpišu ugovor. U drugoj godini dva dana nedeljno su predviđena za praksu, dok će u trećoj godini u firmama imati tri dana prakse.
Učenici koji upišu srednju školu po dualnom sistemu obrazovanja od kompanija u koje idu na praksu dobijaće po 5.000 dinara mesečno. Dualni sistem obrazovanja uspešno se primenjuje u mnogim zapadnim zemljama, a ideja je da učenici po završetku srednje škole počnu odmah da rade.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva