:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 11, 2015   12:05

0

135

Dualni sistem obrazovanja daje najbolje rezultate

Čadež je za RTS objasnio da je osnovni koncept dualnog obrazovanja to što se obrazovanje odvija na dva mesta - u školi i u kompaniji, gde učenik biva zaposlen i gde obavlja praktičnu nastavu.

On je naveo da se ne radi o praksi, već o učeniku koji je zaposlen u određenoj kompaniji.

"Slični koncepti su bili i u staroj Jugoslaviji. Ovaj model je dao rezultate u evropskim zemljama. Pokazalo se kroz iskustva u drugim zemljama da dualni sistem daje najbolje rezultate. Pogledajte nezposlenost mladih. U zemljama koje imaju dualno obrazovanje nezaposlenost je ispod 10 odsto, u Nemačkoj je sedam zarez nešto, u Austriji devet. U Srbiji je nezaposlenost 42 odsto", rekao je Čadež.

Upitan da li su se stekli politički, ekonomski i institucionalni uslovi za uvođenje dualnog obrazovanja, Čadež je rekao da su se stekli politički uslovi, jer su svi koji u tom procesu treba da odlučuju svesni da je to dobro rešenje.

On je rekao da kompanije koje budu zapošljavale mlade ljude time ulažu u budućnost, a da će se u cilju njihove animacije razgovarati o raznim podsticajima, među kojima je i oslobađanje od poreza.

Uz napomenu da se dualni sistem ne može preko noći organizovati, Čadež je naveo da je uloga PKS u tom procesu da bude veza između privrede i obrazovanog sistema.

"Uloga bi bila da razgovara sa privredom i animira je da učestvuje u ovom procesu. Zato i radimo na reorganizaciji celog sistema. Bez efikasne PKS ne možete da razvijete ovaj plan", istakao je Čadež.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva