:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2018   08:53

0

174

Državne i vojne počasti srpskim ustanicima na Ivankovcu


Reč je o centralnoj državnoj manifestaciji koju organizuje Vlada i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Skupština opštine Ćuprija. Državnu ceremoniju predvodiće državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Negovan Stanković, koji će položiti lovorov venac na spomenik Milenku Stojkoviću, rad akademskog vajara Milorada Mitrovića, na mestu bitke, saopštio je danas Kabinet predsednika opštine Ćuprija.



Vence će poližiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.



Državna ceremonija će početi u 11 sati. Pre zvanične državne ceremonije, sveštenici crkve u Ivankovcu služiće pomen izginulim u Boju na Ivankovcu.



Biće upriličen kulturno - umetnički program.



Boj na Ivankovcu 18. avgusta 1805. godine, istoričari ocenjuju "najznačajnijom i najvećom pobedom Karađorđevih ustanika u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka".



Istoričari ističu i da je to "istovremeno, blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije".



Ostvarivši pobedu na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća", zapisali su hroničari.



"Uspeh srpskih ustanika bio je potpun, Turci su za sobom ostavili bogat ratni plen, a sam Hafis paša je preminuo od posledica ranjavanja", ističu istoričari i podsećaju da je Boj na Ivankovcu "bio prvi otvoreni sukob ustanika sa turskom carevom vojskom".



Veliki vojnički uspeh doživeo je i Milenko Stojković, koji je i sam u ovoj bici ranjen. Dok je sa Petrom Dobrnjcem i Stevanom Sinđelićem, čekao Turke, zapisali su hroničari, Hafis paša je Stojkoviću, preko glasnika, poslao poruku da mu se "skloni sa puta, a ovaj mu odgovorio "Pretnjama me ne uplaši! Udri svom silom! Rđa bio ako ti se ukloni". Turska "pohodna vojska", brojala je tada "više od 20.000 vojnika, a Srbi su na Ivankovcu isturili 2.500 ustanika, kasnije, treći dan, im se pridružio Karađorđe sa 5.000 ustanika". Spomenik Stojkoviću se sastoji od postamenta pravougaonog oblika na čijem je vrhu bronzana bista i nalazi se u centru Spomen parka Ivankovac, a šančevi su dubine oko pola metra i skoro su rekonstruisani.


Izvor: Tanjug,RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva