:

:

TV Most

clock

April 22, 2018   12:05

0

104

Državna komemoracija u Jasenovcu bez Srba i Jevreja


Državnu komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu predvodi predsednik Sabora Gordan Jandroković, a prisustvuje i premijer Andrej Plenković.


Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde će služuti molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.


Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.


Inače, to je treće ovogodišnje okupljanje u Spomen-parku Jasenovac.


Državna komemoracija u Jasenovcu je treće ovogodišnje okupljanje u ovom spomen-parku.


Predstavnici Jevrejske zajednice u Hrvatskoj su poštu žrtvama odali u petak prošle nedelje, a predstavnici Srba i antifašita su komemoraciju održali juče.


Njima se priključila delegacija najuticajnije opozicione partije SDP, koju je predvodio predsednik Davor Bernardić.


Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen-parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak.


Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.


Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni".


Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.Incident sa ustaškim pozdravom


Portal Index.hr javio je da se uoči komemoracije u samom mestu Jasenovac dogodio incident sa ustaškim pozdravom "za dom spremni".


Hrvatski mediji navode da je reč o malobrojnoj koloni i procenjuju da je reč o između 200 i 300 ljudi. 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva