:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2017   12:05

0

208

Država pomaže gubitaše

Činjenice da će priliv Srbijagasa u 2017. godini biti manji za 40 miliona evra ukazuje da se na taj način faktički
subvencioniše rad određenih državnih preduzeća umesto da se ta sredstva usmere na investicije neophodne za funkcionisanje Srbija gasa, konstauju u Fiskalnom saveti a piše Danas.

Samo za osam meseci u 2017. godini državna preduzeća ostala su dužna Srbijagasu 2,6 milijardi dinara za isporučeni gas. U Fiskalnom savetu ističu da se na taj način nastavlja praksa da se loše poslovanje državnih preduzeća omogućava zahvaljujući neplaćanju obaveza. To je u prošlosti bio osnovni razlog za loše poslovanje Srbijagasa i velike gubitke tog preduzeća. Zatim i plaćanje njegovih kredita budžetskim sredstvima.

Najveći problem u ovoj godini za poslovanje tog preduzeća predstavlja novonastali dug Azotare od 2.3 milijarde dinara i MSK Kikinda u iznosu od milijardu dinara. Jedan od najvećih dužnika za gas je Srpska fabrika stakla u Paraćinu sa 2,7 milijardi uz dodatnih 580 miliona dinara duga za struju.

U tekstu koji objavljuje Danas posebno se pominje preduzeće Novi sad gas koje je najveći dužnik Srbijagasu. Ovo preduzeće nema značajnijih problema da naplati gas od krajnjih korisnika, preduzeće se bavi distribucijom gasa, sa ukupnim dugom od 10,7 milijardi a samo u ovoj godini duguje Srbijagasu 600 milona za isporučeni gas. To preduzeće imalo je dobit u poslovanju 2013, 2015 i prošle godine, izmedju 110 i 33 milona dinara.

Kao zanimljivost Danas navodi da je račun Novi sad gasa bio blokiran od februara 2014. do februara 2015. godine. Blokada je iznosila 1,7 milijrdi danara ali je preduzeće za to vreme normalno funkcionisalo i davalo donacije (84, primera radi udruženju Ognjena Marija Livanjska koja okuplja "Srbe iz Livanjskog polja i njihove potomke i poštovace").

Danas navodi mišljenje profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića da problem dugovanja za isporučeni gas nije nastao juče već da postoji dugi niz godina. Savić kaže da kada se pogleda spisak preduzeća koja duguju za gas može se uočiti da je reč o firmama kojima bi egzistencija bila ugrožena kada bi država insistirala da se dugovanja prema Srbijagasu hitno izmire.

Savić je rekao da nije siguran da bi bilo koja vlast smela da se usudi da na radikalan način reši tu situaciju jer bi to moglo da joj se osveti na izborima. Savić kaže da je stvoren začarani krug iz koga je moguće izaći na prilično nepopularan način, piše Danas.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva