:

:

TV Most

clock

Mart 08, 2017   12:05

0

130

Država mora da podrži IT industriju

"Ali, ovo nije jednostavna stvar. Nama je trebalo 15 godina", rekao je Glajtman, koji je strateški savetnik Fonda za inovacionu delatnost Srbije.

On je na panelu "Inovacije i preduzetništvo u digitalnoj eri" poručio: Ako ne trčiš brzo zaostaješ, a inovacije u današnje vreme trče sprint.

Kao primer je naveo Nokiju koja je bila lider u inovacijama, ali je izgubila korak sa pametnim telefonima, samo zato što nije na vreme shvatila šta se dešava.

Glajtman je rekao da treba da se složi mnogo faktora da bi neka inovacija zaživela, ali i da svaka država u svetu teško prihvata inovacije u svom aparatu, dok je potpuno druga stvar u privatnom sektoru.

Kako kaže, uloga vlade i treba da bude u tome da doprinosi razvoju inovacija stvaranjem uslova za inovacije i grantovima za startap-ove sa visokim rizikom.

"Privatni sektor funkcioniše po principu pokušaja, neuspeha i novog pokušaja i tako će pronaći rešenje. Zato ima više šanse da uspe u inovacijama od države", naglasio je Glajtman.

On je rekao da je za uspeh u razvoju inovacija i IT sektora najvažnija istrajnost i izvršenje strategije, a ne da se na svakih 10 meseci menja regulativa.

"Morate biti posvećeni onome što ste prepoznali da je dobro", poručio je Glajtman.

Darko Stanisavić iz kompanije Dilojt je rekao da Srbija ima pametne ljude i dobre ideje i da vlada mora da obezbedi uslove za razvoj IT sektora.

"Tu ne postoje granice, ceo veb je u stvari tržište. Digitalna transformacija je ogromna šansa za mlade, kojima je digitalna tehnologija bliža", naglasio je Stanisavić.

Profesorka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović je rekla da bi cela privreda trebalo da predje na digitalno poslovanje, ali da kod nas nije ohrabrujuća situacija ako se pogledaju podaci o prihvatanju digitalnih tehnologija u privredi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva