:

:

TV Most

Foto: portalmladi.com

clock

April 28, 2015   12:05

0

185

Država i privreda mogu pomoći mladima za posao

Cilj ovog projekta jeste umrežavanje predstavnika privrede, akademske zajednice, države i studenata kako bi se uticalo na smanjenje nezaposlenosti kod mladih i dopirnelo usaglašavanju sistema obrazovanja sa realnim potrebama tržišta rada.

Kordinator projekta "Privredni forum mladih 2015" Vladimir Radovanović skrenuo je pažnju prisutnima da je prema podacima iz 2014. godine najviše nezaposlenih osoba u Srbiji starosti od 25 do 29 godina, odnosno oko 101.000 mladih, a da zatim slede nezaposleni od 20 do 24 godine, kojih ima oko 90.500.

Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović na Forumu, prošle nedelje, poručila je da sistem obrazovanja u Srbiji mora da prati trendove svetskog razvoja i da je to jedina strategija koja će doneti rezultat.

"Prvi korak koji treba da pokaže da smo se sklonili iz pogrešnog tabloidnog fokusa dopadanja je da Srbija bude među prvih 10 zemalja na PISA testu, a ne među poslednjih 10", istakla je Mihajlović i dodala da će vlada podržati sve potrebe mladih.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport obratio se prisutnima sa činjenicom da obrazovni sistem mora biti fleksibilniji kako bi pripremio mlade za tržište rada.

Denevport je istakao da nema samo Srbija ovaj problem, već da veliki problem nezaposlenosti postoji i u celoj EU, gde 26 miliona ljudi traži posao.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da mlade treba podsticati da otvaraju svoje firme i da će im to država olakšati smanjenjem administrativnih opterećenja.

Prema rečima zamenika direktora Nacionale službe za zapošljavanje Dragana Sikimića, ove godine je primetan pozitivan trend zapošljavanja mladih u Srbiji i da im Nacionalna služba za zapošljavanje omogućava stručnu praksu i programe sticanja praktičnih znanja.

Panel diskusija na temu "Usklađivanje visokoobrazovnog sistema potrebama tržišta rada; problem nezaposlenosti i sve veća emigracija mladih stručnjaka“, podelila je mišljenja učesnika.

Međutim, većina prisutnih složila se sa rečenicom dekana Elektrotehničkog fakulteta, Brankom Kovačevićem, da studenti "od drveća ne vide šumu" i koristili je u daljem izlaganju.

Konferencija je završena interaktivnim radionicama na kojima su delegati mogli da čuju dosta korisnih stvari za dalje usavršavanje, a jedno od zapažemnih izlaganje bilo je od predstavnika kompanije Sćneider Electrics o liderstvu.

S obzirom da je cilj projekta da se pronađu inicijative koje bi uticale na smanjenje nezaposlenosti, jedno od mogućih rešenja koje organizacija ima da ponudi jeste S.O.R.S. platforma, koja je još uvek u razvoju i intezivno se radi na implementiranju ove platforme.

Skup je organizovao Privredni forum mladih pod pokroviteljstvom Studentske konferencije univerziteta Srbije (84, SKONUS), uz podršku Privredne komore Srbije i Doma omladine Beograda, a medijski partner bila je Novinska agencija Tanjug.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva