Vesti
Drvengrad ponovo stecište mladih talenata

22:58, 13.07.2017

|

Izvor: Tanjug

Drvengrad je po peti put mesto okupljanja mladih muzičkih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije zahvaljujući reditelju Emiru Kusturici i njegovom "Boljšoj" festivalu koji iz godine u godinu pruža priliku studentima i učenicima muzičkih škola da naprave svoje "prve korake" na bini.
Foto: Tanjug
"Imamo talentovane klince koji će biti u prilici da provedu vreme sa svojim idolima i uživaju u muziciranju, uče jedni od drugih i rastu kao umetnici. Važno je da u tom prvom koraku budu uslovljeni na prijatelje, muzičare oko sebe. Ovde je veliki simfonijski orkestar koji broji 75 ljudi, a više od trećine su studenti", kaže selektor takmičarskog programa "Boljšoj" festivala Dejan Sparavalo.

Na bini na Trgu Nikole Tesle nastupaju prvi takmičari, Drvengradom čuju se kompozicije Rahmanjinova, Musorgskog, Čajkovskog, Lista, Prokofjeva, a i na terasi "Prokleta avlija" gosti i posetioci uživaju u suncu i klasičnoj muzici dok se za klavirom smenjuju studenti muzičkih akademija.

"Srbija ima talentovanu decu, ali nažalost ovakvih događaja je malo pa nam ta talentovana deca odlaze i sviraju po svetskim orkestrima. Mi pokušavamo da budemo kočnica tom odlasku. Koliko to uspevamo, ne znamo, ali dajemo sve od sebe", ističe Sparavalo.

Ove godine prijavilo oko 270 mladih umetnika, a Sparavalo kaže da je bilo vrlo teško odabrati samo 60 (30 iz Rusije i 30 iz Srbije i Republike Srpske) i očekuje da će sledeće godine moći da ugoste mnogo više.

Dok jedni prate takmičarski program na Trgu i bodre svoje kolege, drugi prisustvuju master klasu violinistkinje Tatjane Samuil, samo jedne od istaknutih gostiju festivala koji će svoje znanje tokom ova tri dana prenositi studentima i učenicima u Drvengradu.

Master klasove držaće i violinista Roman Simović, mecosopran Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim, koji će u večernjim časovima svirati sa Simfonijskim orkestrom "Boljšoj".

Specijalno za peti Boljšoj festival oformljen je kvintet Romana Simovića, koji čine violinista Robert Lakatoš, violinistkinja Milena Simović, violončelista Tom Hju, violončelistkinja Ksenija Janković i pijanista Vladimir Milošević, a koji će premijerni nastup imati sutra.

Ove godine prvi put biće organizovan "Dijalog talenata". Ideja je da po četvoro najatelentovanijih umetnika iz Rusije i Srbije "razmeni univerzalne reči muzike" na svojevrsnom koncertu.

"Ruska deca su vrlo talentovana, imaju odlične profesore, naši obrazovni sistemi se razlikuju, ali krajnji cilj je isti i muzika zahteva ozbiljan dril", naglasio je Sparavalo.

Do 15. jula mladi muzičari će učiti od virtuoza, družiti se i razmenjivati znanje, praviti prve korake ka profesionalnom svetu, mnogi prvi put osetiti kako je biti na bini i sa Mećavnika krenuti u veće koncertne dvorane.

Najbolji će poneti Zlatnu, Srebrnu ili Bronzanu matrjošku, a svi vredno iskustvo.

"Kroz druženje i muziku mi se svi razvijamo i muzika zapravo oblikuje našu dušu i svest, a ovaj festival je odličan za to. Okuplja mnogo dobrih muzičara zahvaljujući čemu stičemo vredno iskustvo", kaže Adem Mehmedović (22), student klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Treći put učestvuje na "Boljšoj" festivalu, gde je, kako ističe, stekao vredna i trajna prijateljstva, a takmičenja smatra značajnim jer mladi umetnici mogu da uvide svoje mesto na muzičkoj sceni, gde se nalaze i na čemu treba da rade.

Za mnoge izvođače "Boljšoj" predstavlja prvu priliku da nastupe na sceni, da razgovaraju sa maestrima, razmene iskustva i znanja sa vršnjacima iz drugih zemalja.

"Učešće na takmičenjima donosi priliku za nove kontakte, takmičenja usmeravaju, dobra su motivacija za vežbanje, upozna se mnogo novih ljudi", kaže violinistkinja Marija Radovanović (15), učenica srednje muzičke škole "Vatroslav Lisinski" u Beogradu i student u Gracu.

Prošle godine je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Ohridski biseri" u Makedoniji, ove godine drugu nagradu na Međunarodnom festivalu muzičke kreativnosti u Jekaterinburgu (Rusija) i drugu nagradu na takmičenju "Jaroslav Kocijan" za mlade violiniste do 16 godina.

Natupa u Galeriji SANU i galeriji "Artget", ali ističe da joj takmičenja daju priliku da je čuju značajni ljudi, te su joj tako "Ohridski biseri" otvorili put ka Austriji, gde trenutno studira.

Radovanović, koja će svirati u takmičarskom programu u subotu, kaže da je sam boravak na Mećavniku vredan i da se u njegovoj jedinstvenoj atmosferi zaboravi da su tu zbog takmičenja.

Za neke učesnike "Boljšoj" festival je polazna tačka za razvoj buduće karijere.

"Ideja festivala je odlična, svako takmičenje i poznanstvo znače jer donose nova znanja, raste se, šire se prijateljstva. Divna jedna prilika, koja može biti prelaz ka nečem većem", smatra sopran Đurđica Gojković (22), studentkinja Konzervatorijuma "Rihard Vagner" u Beču.

Ovih dana u Drvengradu se na svakom koraku čuju violina, klavir, arije, smenjuju se na Trgu Nikole Tesle kompozicije Rahmanjinova, Lista, Mocarta, Čajkovskog, Šopena, Bramsa.

Vežba se za klavirom na terasi "Prokleta avlija", u "Kapor baru" su svoju salu za probe pronašli violinisti, ulicama Drvengrada prolaze mladi flautisti i operske pevačice u svečanim haljinama, sve je do 15. jula podređeno klasičnoj muzici.

"Odavno sanjam da na brdu Mećavnik, gde su nekad biili samo bandera i plast sena i gde je sada čitav drveni grad, ugledam klavir i filharmoniju koja izvodi dela velikih ruskih autora. Tako se još jedan od mojih snova ostvaruje i tako ta bandera i taj plast sena postaju prošlost", ističe osnivač "Boljšoj" festivala Emir Kusturica.

Peti festival klasične muzike "Boljšoj" svečano je večeras u Drvengradu otvorio njegovo osnivač Emir Kusturica poručivši da je umetnost ljubav.

"Početak priče o kulturi na Mećavniku je početak nečega što je u suprotnosti sa crvenim tepihom i onim što on znači. Crveni tepih je bio način na koji su dočekivali Agamnenona posle pobeda, a mi imamo ovde livadu i pogled na nebo, sve zbog vere da je umetnost ljubav", istakao je Kusturica na heliodromu iza svoje kuće u Drvengradu gde je upriličeno svečano otvaranje festivala.

Proslavljeni reditelj je istakao da mladi umetnici kojima je "Boljšoj" festival i posvećen i koji tek počinju, treba da uđu u taj svet ohrabreni ljubavlju.

Skrenuvši pažnju na ljubav koju imaju amateri, oni koji se ne bave muzikom iz profesionalnih razloga, Kusturica je citirao publicistu, muzičkog kritičara Pecu Popovića.

"Naš cenjeni esejista Peca Popović mi je danas rekao: Titanik su pravili profesionalci pa je propao, a Nojevu barku amateri. Mi ovde želimo da pomognemo da se izgrade muzičari koji će biti kombinacija jednog i drugog", rekao je Kusturica, dodavši da je "Boljšoj" festival još jedan san koji se ostvaruje.

Prisutne je pozdravio i član Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Dibalj primetivši da se petu godinu za redom okupljamo na prelepom mestu, okruženi divnom muzikom i divnom prirodom.

"Pre šest godina sam zamolio Emira da smisli nešto neobično, što se nikad pre nije desilo, što će prikazati prijateljstvo Srbije i Rusije i njemu je to pošlo za rukom", rekao je Dibalj, zahvalivši Kusturici na organizovanju "Boljšoj" festivala, a posebno jer je večeras obukao sako.

Na mestu gde je, kako kaže Kusturica, u Prvom svetskom ratu bio rov, o čemu svedoče pronađeni šlemovi, večeras je nastupio Simfonijski orkestar "Boljšoj" predvođen dirigentom Srboljubom Dinićem sa svetski priznatim violinistom, koncertmajstorom Londonskog simfonijskog orkestra, Romanom Simovićem.

U "dvorištu" Kusturičine kuće, obasjanom velikom loptom koja nalikuje mesecu, sa pogledom na planine, gde obično sleće i poleće helikopter, večeras su postavljene stolice, a bilo je i onih koji su sedeli na travi i uživali u "Uvertiri 1812" Čajkovskog,

"Koncertu za violinu i orkestar br.1" Šostakoviča i "Slikama sa izložbe" Musorgskog.

Vatromet nota upotpunio je i pravi vatromet nakon koga je na scenu izašao Simović, pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Lepa uvertira u ceremoniju otvaranja bio je nastup dečjeg hora "Kolibri" koji je pod dirigentskom upravom Ljiljane Ranđelović izveo pesme "Kolibri", "Tatin muzičar", "Uvek divan dan", "Noćna mora", "Sving bajka" i "Planeta".

Takmičarski program "Boljšoj" festivala počeo je još danas u popodnevnim časovima, a za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku nadmetaće se do 15. jula 60 studenata i učenika srednjih škola iz Srbije, Rusije i Republike Srpske.

Najbolje odabraće žiri koji čine direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji Danijela Jović, ruski pijanista Jurij Rozum i kompozitor i dirigent Zoran Komadina.

Master klasove držaće istaknuti umetnici Simović, mecosopran Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil, koji će u večernjim časovima nastupati sa Simfonijskim orkestrom "Boljšoj".
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design