:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2018   08:52

0

113

Drecun: Sutrašnji sastanak u Briselu odrediće dalji tok događaja


Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun rekao je da je posebno važna sutrašnja runda razgovra u Briselu jer će pokazati da li dijalog ima perspektivu ili će biti pro forme, nastavljen tek da se održava u životu.


"Nema dileme da će se na sastanku odrediti dalji tok događaja da li će se nastaviti samo sa implementacijom onoga što je dogovoreno ili će se ući u fazu kada će početi razgovori o rešavanju konačnog statusa Ksova", rekao je Drecun.


Prema njegovim rečima, Priština dolazi dobro pripremljena. Oni su imali sastanke sa zemljama kvinte, sa SAD, bio je sastanak u Briselu i sada je važno kakvu su taktiku smislili i šta će staviti na sto.


Kada je u pitanju eventualna podela Kosova, oni su nam stavili do znanja da bi svako naše insistiranje na tome rezuzltiralo kontrazahtevom da jug centralne Srbije i tzv. Sandžak budu pripojeni državi Kosovo - to su priče koje treba da destabilizuju našu poziciju a nisu politički relane.


"Milsim da ćemo u narednom periodu biti suočeni sa pokušajem Prištine da trguje sa ZSO, da nas ucenjuje", kaže Drecun.


Kako kaže, oniu su najvili da ne može biti formnirana ZSO pre nego što bude potpisan konačni sporazum, kako navode.


Traže da se reši pitanje energetike, žele da uzmu resurse na severu Kosova koji su pod kontrolom srpskog naroda, Gazivode, hidorelektrana, trafo stanica Valač i da zaokružuju kontrolu nad time, naveo je Drecun.


Podsetio je na pokušaj otimanja "Trpče" od koje živi nekoliko hiljada radnika sa njihovim poroidicama.


Nije im na kraj pameti da se posvete mogućnosti postizanja kompromisa, kaže Drecun.


Drecun opisuje da je situacija u dijalogu takva da se krene pa se stane i da nema suštinskog napretka.


"Ono što je navažnije u svemu tome jeste ne toliko stav Brisela. Pored činjenice da Vašingotn potencira da su priznali Kjosovo kao nekakvu državu, pakm ostavlja prostor za dogovor Beograda i Prištine. To sam se uverio iz nekih ličnih kontakata sa njihovim diplomatama", rekao je Drecun.


Pitanje je kako oni definišu prostor za dogobvor Beograda i Prištine da li se to odnosi na ponovno otvaranje pitanje statusa Kosova o čemu se zvanično protive, što bi za nas bio uspeh jer bi iz izguvbljene pozicije došli u situaciju da zaštitile naše interese.


SAD imaju fleksibilniji stav od evropskuh država koje priznaju samošroglašenu državu Ksov i nostaje da se vidi kao da se ponašaju.


Ako bi se proces nastavio na tehničkim pitanjima, onda to ne bi zahtevalo direjtno iuključivanje SAD, smatra Drecun.


"Razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova evidento je da ne bi mogli da se odvijaju bez prisustva velikih sila. SAD evidentno imaju kontrolu na d Kosovom, da bi rešenje bilo dugoročno mora da se saglasi i Rusija a Srbija bi u tom eventualnom foramtu tražila podršku zemlja koje podržavaju naše interese", zaključio je Drecun.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva