:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

113

Drecun: Proces protiv Haradinaja pratili politički pritisci

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun je rekao da ne veruje da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji.

"Možda je ovo igra koja priprema nastavak procesa. Ako Haradinaj bude izručen, on ima pravo žalbe. Konačnu odluku donosi vlada, Ministarstvo pravde, što znači da bi to bila politička odluka. Neverovatno je bilo to što se desilo sa državljanstvom Ramuša Haradinaja. Albanija nije pokrenula sudski proces protiv Haradinaja da bi imala osnov za izručenje, ali možda se priprema novi scenario, npr. bekstvo Haradinaja", istakao je Drecun.

Dodaje da je moguće da se u Albaniji nadaju da će Haradinaj postati lider opozicije i tako učestvovati na izborima.

Drecun je rekao da je "brutalni pritisak na sud" najava da će biti nasilja na Kosmetu, ako odluka suda u Kolmaru biti pozitivna.

"Ako se sudi Albancu za najteže zločine – onda se preti nemirima. Ako prihvatimo to, onda niko iz OVK neće biti procesuiran. Organizovani kriminalni klan, koji je moćan na teritoriji Kosova i Metohije, ima nekoliko stotina ljudi pod oružjem, kojima je Haradinaj komandovao; setite se Kumanova. Oni su sposobni za izazivanje nasilja, ali postoji politički uticaj Vašingtona i drugih moćnih centara na Albance, tako da je ovo pokušaj brutalnog pritiska na sud", objasnio je Drecun.

Drecun je u slučaju nemira na Kosmetu istakao da je obaveza Kfora da zaštiti Srbe.

"To je ključna uloga Kfora, da zaštiti Srbe sa KiM. Bitnija je politička poruka koja se šalje od npr. SAD, koje mogu da usmeravaju delovanje Albanaca. Uznemirava činjenica da se oživljava ideja o "Velikoj Albaniji" i to sve kada se rešava politička sudbina Makedonije", objasnio je Drecun.

Istakao je da je Srbija defakto priznata za lidera stabilnosti i da Srbija i Aleksandar Vučić nude regionu i Albaniji proces normalizacije odnosa.

"Hoćemo da se krećemo napred, da pružimo perspektivu ljudima, ali sa druge strane imamo projekat "Velike Albanije", koji remeti stabilnost. Ako se krene tim putem, moguća je destabilizacija", objasnio je Drecun.

Mediji prenose da su srpske bezbednosne službe podigle aktivnosti na najviši nivo zbog prisustva turskih agenata, a Drecun objašnjava da je uticaj Turske na ovim prostorima kontinuiran.

"U delovima Balkana gde žive muslimani, Turska želi da se nametne kao lider svih muslimana. Ima veliki uticaj, a ona je među prvima priznala nezavisnost Kosmeta. Turska ima snažno prisustvo i uočljivo je prisustvo službi bezbednosti koje su aktivne", istakao je Drecun i dodao da je pitanje da li samo Turska stoji iza oživljavanja ideje o "Velikoj Albaniji".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva