:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 20, 2016   12:05

0

148

Drčelić: Politika ECB pomaže, kamate nikad niže

"ECB ima uticaja ne samo na troškove zaduživanja države Srbije već i na trošak zaduživanja korporativnog sektora i stanovništva. Troškovi zaduživanja kod nas su u 2015. pali i kada je reč o dinarima tako i u evrima, i nalaze se na istoriski najnižem nivou", rekao je Drčelić na tradicionalnoj bankarskoj konferenciji Juromani, na kojoj je jedan od glavih sponzora Unikredit banka.

On je istakao da je suština strategije države da nastavi da razvija lokalno tržište državnih hartija od vrednosti, i da se finansira iz tih izvora.

Srbija će, kako je rekao, koristiti u ovoj godini i povoljne izvore finansiranja od Svetske banke - dugoročne zajmove sa grejs periodom do devet godina i rokom otplate do 20 godina.

"To je relativno jeftin novac i njime se podržavaju strukturne reforme u Srbiji", objasnio je Drčelić.

Prema njegovim rečima, jačanjem kreditnog rejtinga Srbija će ostvariti dalje poboljšanje svoje pozicije na finansijskom tržištu i time će se doprineti održivosti javnih finansija.

On je podsetio da je u Srbiji u toku unapređenje poslovne klime, a da je do sada već vidljiv rezultat, ilustrovao je primerom da se Srbija na Duing biznis listi Svetske banke pomerila za godinu dana sa 91. na 59. poziciju.

Drčelić je rekao da će, prema procenama, prilikom sledeće objave Duing biznis liste, Srbija ući u prvih 50 zemalja sveta rangiranih po uslovima poslovanja, što će privući još investitora.

"Ima potencijala za dalji rast BDP-a. Vlada radi sve da za svakog investitora omogući da lako posluje", poručio je on.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva