:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2018   15:54

0

139

Dravić: Izborili smo se za Palićki festival


Dravić je rekla da je srećna što je prvi laureat nagrade za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji koja joj je uručena 2000. godine u vrlo specijalnim okolnostima o kojima je direktor festivala Radoslav Zelenović više puta govorio, pa je i danas istakao da je njen tadašnji izlazak na scenu Letnje pozornice bio jedna od najvećih pobeda u 25 godina trajanja festivala.




Milena Dravić i Dragan Nikolić, podsetio je Zelenović, bili su vrlo aktivni u političkim promenama 2000. zbog čega je na njega vršen pritisak da Mileni ne uruči nagradu "Lifka".


"Pokazali smo im da ih se ne plašimo", rekao je Zelenović, a Dravić se nadovezala da je to bilo vrlo značajno za nju, mada su je ostavili bez tona pa je niko nije čuo šta govori prilikom primanja priznanja.



Na današnoj konferenciji za štampu Milenu Dravić su novinari podsetilina njene reči o lošem položaju glumaca koje je izgovorila prilikom dodele nagrade za ulogu u filmu "Poseban tretaman" Gorana Paskaljevića u Kana 1980. godine.



"To traje i danas i danas se dešava. Nikad nisam bila čovek politike, ni član partije, niti bilo ko iz moje porodice, a opet su mi se dešavale stvari kao da sam državni neprijatelj broj jedan, rekla je glumica prisećajući se neprijatnih detalja vezanih za izlazak na scenu zbog uručenja nagrade "Lifka".



Kaže da prema glumcima postoji izvestan gard, koji ne doživljava samo ona, već i njene kolege i to iz nepoznatih razloga.



Istovremeno naša velika glumica izrazila je zadovoljstvo zbog toga što su uspeli da se izbore za Palićki festival iako nije bilo lako, naročito devedesetih godina kada je ona bila na čelu Saveta, da bi došli do toga da on prošle godine bude proglašen najboljim evropskim filmskim festivalom.



"Dugo nisam dolazila na Palić iz različitih razloga koji su uglavnom ružni, ali mi je drago što sam ponovo tu", rekla je poznata glumica koja je stigla na festival iz Pule, gde je predstavljena monografija o njoj autorke Tatjane Nježić i otvorena izložba fotografija Maje Medić i Stefana Arsenijevića koja svedoči o briljantnoj karijeri glumice za koju Zelenović kaže da je "kulturno dobro prvog ranga za državu Srbiju".



Ona je rekla i da joj je drago što je nagradu "Aleksandar Lifka" dobio njen prijatelj Rade Šerbedžija, kao i škotski glumac Brajan Koks, sa kojim je sinoć i zaplesala.



U prostorijama Otvorenog univezriteta u Subotici juče je otvorena izložba sa 71 fotografijom i predstavljena monografija, a Dravićevoj je kao počasnoj predsednici Saveta uručen na Letnjoj pozornici srebrnjak povodom 25. izdanja Festivala evropskog filma Palić.



Publika ju je pozdravila na nogama dugim aplauzom i sa ponekom suzom u očima.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva