:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 02, 2015   12:05

0

169

Drajfus želi da snimi film o Gavrilu Principu

Sa 30 godina Ričard Drajfus je postao najmlađi glumac kome je pošlo za rukom da osvoji Oskara za ulogu u filmu Devojka za zbogom i taj rekord držao je čak dve i po decenije. Ipak, svetsku slavu sedamdesetih donele su mu uloge u Spilbergovim hitovima Ralje i Bliski susret treće vrste.

Koliko se filmska industrija promenila od tog vremena?

Potpuno! Tokom sedamdesetih, kreativnost je bila u rukama reditelja. Zatim su došli bankari i rekli: „Ne, trebalo bi da mi donosimo takve odluke.“ I počeli su da snimaju nastavke. Sada se snimaju samo nastavci, i nisu im potrebni glumci jer se većina filmova sastoji od specijalnih efekata i mehaničkih čudovišta.

Imate svoju neprofitnu organizaciju „Drajfusova inicijativa“. Na šta ste fokusirani?

Ponašamo se kao geopolitičke pijanice i ophodimo se prema našoj deci kao da su naši neprijatelji, jer smo u potpunosti uništili njihovo školovanje i njihov osećaj pripremljenosti u svetu. Nastojim da to promenim u Americi.

Kako ocenjujete trenutnu političku situaciju u svetu?

Prilično je glupa. I opasna. Nepromišljena i stihijska. I bez svesti o posledicama. Svakog dana stvaramo sebi nove neprijatelje. Ne razmišljamo o nekoj izlaznoj strategiji, kako da nešto za sobom ostavimo u boljem stanju. Mi verujemo da imamo pravo da se mešamo u svačije poslove.

Pre dolaska na Fest, koliko ste znali o Srbiji?

Meni je veoma zanimljivo što sam ovde. Postoje dva Srbina za koje znam i za koje gajim istorijsku naklonost: Nikola Tesla i Gavrilo Princip. Voleo bih jednom da snimim film o Principu.

Uz glumu i politički aktivizam, Drajfusova velika strast je istorija. Uz to, piše i objavljuje romane.

Želim da završim svoj roman o američkom Građanskom ratu. I započeću knjigu o odnosu između Isusa, Jude i Marije kao jedaneastogodišnje dece u Nazaretu. To će biti moj sledeći roman.

Oskarovac primio je sinoc u Sava centru nagradu Beogradski pobednik za doprinos filmskoj umetnosti.

Počasnu nagradu Festa uručio mu je selektor festivala, reditelj Mladen Đorđević uoči projekcije ovogodišnjeg dobitnika Oskara - filma Čovek ptica Alehandra Gonzalesa Injaritua.

Drajfus je bioi na prijemu kod gradonačelnika Beograda Siniše Malog i održao vrlo posećenu konferenciju za novinare u okviru Festa gde je rekao da se zbog svojih predaka u Beogradu i Istočnoj Evropi oseća kao kod kuće.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva