:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2015   12:05

0

127

Dragišić: Srbija baza, a ne meta teroristima



On je kazao da se iz karti islamista može videti da je ceo Balkan obuhvaćen planiranim kalifatom i podsetio da smo mi 90-ih godina imali žarište Al Kiade, kada su napuštali Avganistan, a sledeća destinacija im je bila BiH, gde se nekoliko hiljada stranih džihadista borilo za vreme proteklog rata.

Neki od njih su ovde ostali, pa sada imamo žazrišta islamskog terorizma na Balkanu, precizirao je Dragišić dodajući da je Srbija više od 20 godina ugrožena.

"Ne treba zaboraviti da je Srbija bila prva evropska zemlja, koja je ozbiljno bila ugrožena islamskim terorizmom, a tim aktivnostima nama je oduzet deo teritorije", rekao je Dragišić na TV Pink.

On je ocenio da su naša policija i službe bezbednosti do sada postigli značajne rezultate u borbi protiv terorizma, pa smo postali uvaženi kao deo međunarodne protivterorističke koalicije.

Dragišić smatra da ipak nema razloga za paniku, ali da treba da budemo oprezni i svesni da se teroristički napadi mogu dogoditi i nama.

On smatra da su važne mere, koje mogu biti preventivne i represivne, s tim što preventivne nisu odmah vidljive, ali su bolje jer daju rezultate na duži rok. Preventivne mere su održavanje dobrih odnosa sa islamskim zemljama, razvoj dobrog međukonfesionalnog dijaloga i obrazovanje mladih muslimana.

Represivne mere podrazmevaju ujednačavanje krivičnog zakonodavstva u svetu, a Srbija je već uvela u svoje zakonodavstvo i terorizam, a potrebno je obezbediti i dobre obaveštajne službe.

Dragišić smatra da najava terorističkih napada u Francuskoj, Nemačkoj i Belgiji jeste logična posledica posle prvog na satirični časopis u Parizu, jer ih je on podstakao.

Sada je važno da se sa borbom protiv terorizma vodi i borba protiv islamofobije, jer treba imati u vidu da su napadima islamskih terorista upravo najviše ugroženi muslimani iz zemalja, gde je islam preovalđujuća religija, kazao je Dragišić.

On je naveo da u Iraku svakog dana pogine onoliko ljudi koliko je izgubilo život i u Parizu, a da u Nigeriji organizacija Boko Haram svakodnevno ubioje od 10 do 15 ljudi. To demantuje tezu turskog predsednika da je ovde reč o sukobu civilizacija, zaključio je Dragišić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva