:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2018   11:17

0

264

Dragana Stanić i Ana Ivković nove viceguvernerke NBS


Stanić je izabrana za viceguvernera na period od četiri godine, a Ivković na period od tri godine.




Mandat je danas istekao viceguvernerima Diani Dragutinović i Veselinu Pješčiću, koji su na tu funkciju bili izabrani 25. septembra 2012. godine.



Zakonom o Narodnoj banci Srbije propisano je da se novi funkcioner bira najkasnije do isteka mandata funkcionera kome ističe mandat, a najranije 120 dana pre isteka mandata.



Dragana Stanić je obavljala dužnost generalnog direktora Sektora za platni sistem u NBS, a Ivanović generalnog direktora Direktorata za ekonomska pitanja i statistiku u NBS.



Skupština Srbije usvojila je danas više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola 5, kojim se pojednostavljuju postupci carinske i granične kontrole i podstiče trgovina u regionu.



ÄŒlanice CEFTA dogovorile da se odluka promenjuje od 1. jula sledeće godine, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.


Prema njegovim rečima, ključna rešenja Dodatnog protokola 5 jesu pojednostavljenje kontrole prilikom carinjenja i smanjenja formalnosti, kao i smanjenje broja izvršenih kontrola na osnovu upravljanja i analize rizika.


Među rešenjima su i ujednačavanje zahteva u vezi s carinskom dokumentacijom, razmena podataka koja će se obavljati elektronskim putem, a u razmenu podataka pored carinskih, uključeni su, rekao je ministar, i drugi inspekcijski organi.



Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak koji predstavlja značajan doprinos unapređenju saradnje i da stimuliše ulaganja u oba smera. 



Mali je ranije rekao da se ugovorom otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica i da se obezbeđuje saradnja poreskih administracija.



Početak primene predloženog zakona se očekuje od 1. januara 2019 nakon potvrđivanja u parlamentima Srbije i San Marina.



Parlamentarci su glasali i usvojili Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Francuske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije.



Usvojeno je i više predloga o potvrđivanju ugovora, sporazuma ili protokola sa nizom zemalja.



Skupština sutra nastavlja rad u 10 časova, raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva