:

:

TV Most

Foto: Foto Radio Gračanica

clock

Mart 23, 2018   12:05

0

207

Dr Rakočević: Jenjava epidemija morbila


“S obzirom da je epidemija počela u novembru mesecu, a da se rep epidemije očekuje negde na proleće, odnosno krajem aprila, maja, možemo da kažemo da se završava, tj. jenjava i sa one strane kada je u pitanju prognoza, a sa druge strane isto možemo da potvrdimo i po broju prijavljenih slučajeva”, istakla je dr Rakočević.



Gotovo nijedna sredina se ne može pohvaliti brojem vakcinisanih protiv morbila i drugih zaraznih bolesti, kao što je slučaj sa našom sredinom. U srpskim enklavama na ovim prostorima nije bilo zabeleženih slučajeva sa smrtnim ishodom.



“U srpskim enklavama nismo zabeležili slučajeve sa fatalnim ishodom. Bilo je smrtnih slučajeva u Prištini, radilo se o bebi staroj petnaest meseci, koja je preminula od posledica zaraze od morbila, od kojih je preminula i jedna osoba muškog pola. Bilo je i slučajeva sa komplikacijama, koje smo upućivali u KBC Kosovska Mitrovica i na infektivnu kliniku u Beograd. Možemo se pohvaliti fantastičnim odzivom na vakcinaciju. Oko 98 ili čak 99 odsto je vakcinisanih od broja pozvanih na vanrednu vakcinaciju. Sada obavljamo redovnu vakcinaciju dece koja su navršila godinu dana, odnosno sada smo završili sa vakcinacijom dece koja se upisuju u prvi razred i primaju revakcinu MMR”, rekla je za program Radio Gračanica dr Sonja Rakočević.



Iz svega navedenog je zaključeno da je stečen uslov za kolektivni imunitet.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva