:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2017   12:05

0

149

Dovoljno para za lečenje dece u inostranstvu

Kada naši lekari ne mogu da pomognu, a zvanična medicina u svetu dokazano može, o trošku države deca na lečenje u inostranstvo odlaze preko dva fonda - Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i Budžetskog fonda. Bolesnoj deci pomažu i humanitarne organizacije. Međutim, i dalje svakodnevno u medijima imamo i apele za pomoć, i takozvano sms lečenje.

Na računu Budžetskog fonda u ovom trenutku je 246 miliona dinara za decu kojoj je neophodna pomoć. Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete u Beogradu rekao je da je za dve i po godine rada Budžetskog fonda upućeno više od 55 dece na lečenje, od toga 13 dece je lečeno od strane inostranih eksperata u Srbiji, a više od 130 uzoraka je poslato na različite vrste dijagnostičkih procedura u inostranstvu.

Doktor Vukomanović objašnjava da su najčešće u pitanju zahtevi za neurohirurškim intervencijama, duboke moždane stimulacije, ortopedske intervencije, hematoonkološka oboljenja i problemi sa očima kod prevremeno rođene dece.

Budžetski fond ima svoje kriterijume, pacijenti prvo odlaze na komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Osnov procedure ispunjavanja je da iz referentne ustanove bolesnik bude upućen od strane najmanje tri lekara, da ima odbijenicu od strane RFZO i onda se podnosi dokumentacija koja kaže koja vrsta medicinske mere planira da se primeni u inostranstvu i koji je iznos lečenja bolesti, objasnio je doktor.

"Osnov osnivanja Fonda je da se zaštiti i unapredi interes pacijenta, da se očuva interes našeg zdravstvenog sistema i da se novac koji je jednim delom budžetski a jednim delom i humanitarnog porekla najracionalnije troši", kaže Vukomanović.

"Mi pokušavamo da prvi interes ispunimo u što većoj meri, jedna od predloženih izmena procedura biće da ukoliko je uspešnost lečenja u inostranstvu određene bolesti značajno bolja nego u našoj zemlji - da će to biti jedan od osnova za upućivanje bolesnika na lečenje u inostranstvo", rekao je Vukomanović.

Kako kaže, sa osnivanjem Budžetskog fonda broj SMS lečenja i apela preko medija polako opada srazmerno povećanju broja bolesnika koji se javljaju Budžetskom fondu.

"Treba znati da se u Srbiji leči na desetine hiljada bolesnika, od toga hiljade veoma teških bolesnika kod kojih se primenjuju kompleksne medicinske i terapeutske procedure: Neki od tih bolesnika su izgubili nadu u izlečenje, neki traže više, tako da uloga Budžetskog fonda nije da zaustavi neke humanitarne akcije u punom obimu, ali mnogi od njih se javljaju Fondu koji su krenuli sa skupljanjem novca preko medija - javljaju se Fondu i ulaze u proceduru i to se završi u interesu pacijenta", rekao je Vukomanović.

Govoreći o zapošljavanju u zdravstvu, Vukomanović kaže da je za Institut za majku i dete odobreno 45 novih radnih mesta.

"Trenutno je konkurs za tri lekara i tri medicinske sestre, u skladu sa tim brojem i novim kadrovskim planom mi ćemo do kraja godine otviriti još više konkursa", zaključio je Vukomanović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva