:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2017   12:05

0

160

Dovoljno kolubarskog uglja za domaćinstva, cene stare

U prvom tromesečju, EPS je imao smanjenje proizvodnje uglja, što je povuklo i pad proizvodnje struje. Razlog su kažu loše vremenske prilike, a zbog stabilnosti energetskog sistema to mora da se nadoknadi.

Kolubarski kop "Tamnava zapadno polje", pre tri godine bio je potopljen. "Zahvaljujući Vladi, zaposlenima uspeli smo da saniramo kopove i danas posle tri godine to možemo da vidimo - Tamnavski kopovi izgledaju kao što treba da bude", rekao je Milorad Grčić za RTS.

Prema njegovim rečima, Tamnavski kopovi su važni kopovi jer daju polovinu ukupno proivedenog uglja u Kolubarskim kopovima.

U prvom kvartalu 2017. godine proizvodnja uglja je bila za oko 6,5 procenata manja od predviđene, jer je bilo nepredviđenih problema, objasnio je Grčić.

"Čuveni Vreoci su dobili neku pukotinu, krenulo je klizište. Mi smo to morali da uklonimo dva ogromna sistema, skupu opremu koja košta po 200 miliona evra, da bi je sačuvali. Sada smo uspeli da saniramo klizište, vratli opremu, proizvodnja u Kolubari se stabilizovala. Deponije na termoelektranama punimo, prešli smo 600.000 tako da ćemo za zimu biti apsolutno spremni", rekoa je Grčić.

Grčić kaže da je juče proizvedena deset milionita tona u Kolubari. "Deset miliona tona smo već prouzveli, a do kraja meseca izlazimo na plan", rekao je direktor.

Što se tiče 2017. godine predviđen bilans od 28,1 miliona tona će biti ispunjen, uveren je Grčić. Što se tiče Kolubare energetska stabilnost će biti apsolutno održana.

Govoreći o tome hoće li kolubarskog ugalja, narodnog uglja biti za domaćinstva, Grčić kaže da je zima bila jedna od najhladnijih u prethodnom period.

"Uglja za domaćinstva ima, uglja za domaćinstva će biti i sušenog i sirovog. Pravilnik koji primenjujemo više od godinu dana dao je rezultate. Mnogo se pravilnije raspoređuje ugalj i mnogo je veća mogućnost da svi građani kupe ugalj i korisnici kolubarskog lignita nema potrebe da brinu za sledeću sezonu", rekao je Grčić.

Cene uglja ostaju iste, kao i cena struje, zaključio je Grčić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva