:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2016   12:05

0

116

Doskocil: Vojno-policijska misija u Srbiji i Makedoniji

Austrijski ministar odbrane je u intervjuu bečkom dnevniku rekao da ne sme doći do toga da desetine hiljade izbeglica bude "zatočeno" u Srbiji i Makedoniji.

Prema njegovim rečima princip rada u tim zemljama trebalo bi da bude isti kao u Grčkoj, i radilo bi se na boljem "savladavanju" masa ljudi koji dolaze.

Doskocil je objasnio da je balkansku rutu stavio na dnevni red prošlog sastanka ministara odbrane EU, kako bi se što pre postigao dogovor.

"Narednih nedelja predstoji važan razvoj u Grčkoj i Turskoj po pitanju obezbeđivanja granice EU. Ako eksperti dođu do zaključka da možemo osigurati ganicu i da nam je potreban hot-spot u Srbiji i Makedoniji, onda bi trebalo to pretočiti u jednu civilno-vojnu misiju", dodao je Doskocil.

On tvrdi da iz Makedonije i Srbije postoje signali da su te zemlje spremne na to.

Takođe je ocenio da su troškovi za učešće vojske u misijama u inostranstvu daleko manji od posledica.

"Ako uspemo da realizujemo naš predlog za mešovitim policijsko -vojnim obezbeđenjem granice u Srbiji i Makedoniji bilo bi potrebno da se za to stave na raspolaganje sredstva. Iako bi tu misiju EU predvodila Fronteks, mi bi učestvovali, jer se radi o stanju direktno ispred našeg praga", poručuje Doskocil.

On je istakao da se pitanje readmisije mora rešiti sa bezbednim zemljama porekla izbeglica, to jest da li će se vratiti u Grčku ili Tursku, ili u države iz kojih dolaze kao što su Maroko ili Tunis.

Doskocil je izrazio spremnost da Austrija učestvuje u vojnim misijama EU, te je kritikovao Uniju zbog nedostatka konkretnog upravljanja krizom.

Kada je reč o Libiji, Doskocil je istakao da će Austrija učestvovati u misiji po pitanju obuke policije i svih drugih pitanja obuke i treninga, kao što je trenutno aktivna vojska u Maliju.

"Austrija ne može selektivno da učestvuje u evropskim zadacima", uveren je on dodajući da će sa ministrom finansija razgovarati o povećanju sredstava za vojne misije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva