:

:

TV Most

clock

April 01, 2016   12:05

0

114

Doskocil: Kraj je akademske diskusije, preći na delo

Ministri odbrane složili su se da je potrebno izvršiti pritisak unutar EU u cilju zaštite spoljne granice i zatvaranja svih izbegličkih ruta, a Fronteks bi trebalo da bude podržan od civilno vojne misije.

„Situacija kakvu smo imali prošle godine ne sme da se dogodi još jednom“, zatražio je domaćin, ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji je u Beč pozvao kolege iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, ÄŒeške i Slovačke – članice CEDC, kao i Poljske koja ima status posmatrača, te i kolege iz Srbije, Makedonije i Crne Gore.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da je zaključak skupa da je neophodno efikasnije zaštiti spoljnu granicu EU, da se trajno zatvore sve izbegličke rute i da se konačno počne sa vraćanjem izbeglica koje nemaju pravo na boravak.

S tim u vezi je najavio da će na sledećem Savetu ministara odbrane EU biti vršen pritisak u cilju uspostavljanja civilno vojne misije EU.

Fronteks je, prema njegovim rečima, preopterećena zbog čega je neophdno da joj pomogne civilno-vojna misija, koja treba sto pre biti uspostavljena.

„Ne sme se dogoditi da još jednom neka država, kao što je bio slučaj sa Makedonijom, bude ostavljena na cedilu“, kazao je Doskocil.

Ministri odbrane, koji su juče i danas razgovarali u Beču dogovorili su da do 12. aprila sastave zajedničko pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini u kojem će zatražiti da se sadržaj dogovoren na ovom skupu stavi na dnevni red Saveta ministara odbrane EU 18. aprila u Luksemburgu.

Na Savetu ministara će, kako je rekao Doskocil, učestvovati i ministri iz Grčke i Nemačke, koji nisu došli u Beč, iako su, ovaj put, bili pozvani.

On je objasnio da je Grčka bila pozvana, ali je otkazala učešće, i da će naredne nedelje boraviti u Atini, gde će razgovarati sa svojim kolegom.

Nemačka je, prema njegovim rečima, takođe bila pozvana, ali nije bilo odgovora na poziv od strane nemačke ministarke.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva