:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2015   16:36

0

138

Donjeck pod opsadom ukrajinske vojske

Vojni savetnik čelnika samoproglašene "Donjecke Narodne Republike" Valentin Motuzenko kaže da su ukrajinske snage bezbednosti iz svih vrsta naoružanja otvorile obimnu paljbu po Donjecku i okolnim naseljima.
Motuzenko tvrdi da se po Donjecku puca iz artiljerije, višecevnih bacača "grad" i minobacača.

Savetnik predsednika Ukrajine Jurij Birjukov potvrđuje da je vojska po naređenju otvorila vatru po pozicijama proruskih aktivista.

"Pre dva sata čitava grupacija naše vojske u sektoru B dobila je naređenje i otvorila obimnu vatru po poznatim pozicijama aktivista", napisao je Birjukov na svom Fejsbuk nalogu, prenosi agencija Unijan.

"Pridržavali smo se primirja? Jesmo. Pokazivali da smo zainteresovani za mirno rešenje? Jesmo", napisao je savetnik Petra Porošenka.

Najmanje šest osoba je poginulo, uključujući četvoricu ukrajinskih vojnika, u kontraofanzivi protiv proruskih snaga koje se bore za kontrolu nad aerodromom u Donjecku.

Neimenovani predstavnik aktivista kaže za RIA Novosti da je ukrajinska vojska tokom protekla 24 sata nekoliko puta napadala pozicije aktivista na donjeckom aerodromu i pokušala proboj u naselje Marjinku, zapadno od Donjecka.

Prema navodima tog predstavnika proruskih aktivista, ukrajinska vojska je u tom periodu 32 puta narušila režim primirja u Donjeckom basenu.

Unijan prenosi i saopštenje Genadija Moskalja, načelnika oblasne administracije Luganska, da je sinoć nastavljena paljba po naseljima u Luganskoj oblasti koje kontroliše Ukrajina.

"Nažalost, nije prošlo bez žrtava. Jedan ukrajinski vojnik je poginuo", navodi Moskalj i dodaje da su tokom jučerašnje pucnjave na Popasnu poginula dva civila, a dva su ranjena.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva