:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2017   12:05

0

161

"Donja Brnjica, moji koreni", poklon Brnjičanima

Nakon petogodišnjeg istraživanja, proučavanja i pisanja, istaknuti prosvetni radnik Ranko Milićević objavio je knjigu koja govori o Donjoj Brnjici, mesta gde je rođen.

Knjiga koju je napisao govori o istoriji, kretanjima stanovništva, borbi za opstanak, običajima i verovanjima, zanimanjima, opismenjavanju i razvoju školstva, osobinama i specifičnostima govora njenih ljudi, kaže autor Ranko Milićević.

“Interesantno je to da starosedeoci Donje Brnjice jako malo znaju o svom poreklu, o stanovništvu i mnogim događajima koji su se upravo ovde zbivali. Ova knjiga rasvetljava upravo sva ta dešavanja u ovom mestu nadomak spomenika kosovskim junacima, gde se odigrala najveća bitka u našoj istoriji u kojoj su i Brnjičani sigurno učestvovali“, kaže autor knjige “Donja Brnjica, moji koreni“ Ranko Milićević.

Recezent knjige Dragomir Kostić kaže, prenosi Radio Kim, da je ovo delo upisano u mapu retkih ostvarenja takve vrste na prostoru Kosova i Metohije.

“Jovan Cvijić je još 1902. godine pokrenuo ediciju “Naselja i poreklo stanovništva srpskih zemalja“ nakon čega je do dvadesetih godina XX veka napisano puno monografija sela. Posle 2. svetskog rata je čuveni sociolog, pravnik i akademik Radomir Lukić obnovio je ovaj projekat istraživanja sela nazvavši ga “Hronike sela“ u čijem je okviru objavljeno preko 450 monografija. Ovaj projekat na KiM nikada nije zaživeo“, kaže profesor Dragomir Kostić.

Izdavač knjige “Donja Brnjica, moji koreni“ je Dom kulture “Gračanica“.

Direktor ove ustanove, novinar i književnik Živojin Rakočević je u obraćanju meštanima na promociji knjige istakao važnost ove monografije, simbolično je nazvavši “ličnom kartom“ Brnjičana.

“Istinska lična karta koja će vas pratiti čitav život kojoj se možete vraćati i kao svom rodoslovu i kao svom načinu života, jeziku i odnosu prema Kosovu i Metohiji. Ova knjiga je jako posebna i važna za našu nauku“, kaže Rakočević.

Autor monografije “Donja Brnjica, moji koreni“ Ranko Miletić rođen je 1942 godine u Donjoj Brnjici.

Istaknuti je prosvetni radnik, bio je sekretar za obrazovanje i kulturu grada Prištine. Napisao je više članaka o radu škola u Prištini i okolini. Za svoj rad dobio je više priznanja, nagrada i zahvalnica.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva