:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2017   12:05

0

132

Donacija Švajcarske za energetsku efikasnost u Srbiji

Novac za radove na 26 javnih ustanova koji će doprineti uštedi energije i do 50 odsto dobili su Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas.

Cilj projekta koji pomaže švajcarska vlada je upravljanje energijom na lokalnom nivou kroz uvođenje sertifikata Evropske nagrade za energiju i poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata. Taj model je do sada primenjen u 1.300 gradova i opština u Evropi.

Ukupan budžet projekta u Srbiji je deset miliona švajcarskih franaka jer pored donacije Švajcarske, lokalne samouprave za projekte koji su odabrani na konkursu izdvajaju ukupno oko 1,2 miliona franaka.

Aleksandar Antić je posle potpisivanja sporazuma o donaciji Švajcarske, novinarima rekao da će donacija Švajcarske biti iskorišćena za poboljšanje energestke efikasnosti u 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove. U tim ustanovama će biti zamenjene stolarije, obnovljene fasade i unapređeni sistemi grejanja.

Istakao je da je značajna pomoć koju Švajcarska daje Srbiji za podizanje energetske efikasnosti i razvoj energetskog sistema, što doprinosi kvalitetu života u lokalnim samoupravama.

"Svaki dinar uložen u projekte energetske efikasnosti se brzo vraća i predstavlja jednu od najboljih investicija", naveo je ministar rudarstva i energetike i pozvao lokalne samouprave da energetsku efikasnost stave u vrh prioriteta i osposobe ljude da rade dobre projekte kojima će konkurisati za pomoć iz državnog Fonda za energetsku efikasnost ali i za druge donacije.

Ambasador Švajcarske Filip Geo je rekao da je država posle Nemačke drugi najveći donator Srbije u pojektima u oblasti energetike.

"Energetska efikasnost je prioritet Švajcarske u podršci lokalnom razvoju", rekao je Geo i potvrdio da će Švajcarska nastaviti da daje donacije za unapređenje enegetske efikasnosti u gradovima i opštinama u Srbiji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva