:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

212

Domu kulture u Gračanici digitalni video projektor


Ovo je samo jedan u nizu projekata koji će omogućiti što boljem usavršavanju kulture na prostorima K i M.



Svečanom uručenju poklona i potpisivanja protokola prisustvovali su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.



U danima prazničkog darivanja Domu kulture u Gračanici je uručen digitalni video projektor za projekciju filmova. U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu je povodom uručenja projektora potpisan protokol o saradnji između Doma kulture u Gračanici i Jugoslovenske kinoteke. Svečanom uručenju poklona prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.



“Današnji lep povod našeg okupljanja dobra je prilika da se podsetimo činjenice da je Srbija nesumnjivi utemeljivač i glavni mecena i patron filma na Kosovu i Metohiji još od vremena kada je junačka i viteška srpska vojska 1912. godine nakon viševekovnog ropstva zakoračila na tlo Kosova i Metohije. Filmske sekcije koje su je pratile zabeležile su žive slike Gazimestana, žive slike naših svetinja i u istoriju zapisale ne izbrisiv trag našeg naroda za oslobođenje. Ono što je vredno našeg razumevanja je činjenica da naš kulturni život na Kosovu i Metohiji opstaje u izuzetno teškim uslovima, i ako digitalni filmski projektor znači samo jedan dodatni sadržaj u nekom drugom delu naše zemlje na Kosovu i Metohiji to je još jedan od simbola ulaganja u budućnost. Sve ono što tamo napravimo poručuje da želimo tamo da ostanemo, da želimo tamo da opstanemo, da želimo da popravimo naš život tamo zato što tamo imamo našu budućnost”, rekao je Marko Đurić.



Prisutnima se posebno zahvalio direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević.



“U osnovi ovo je jedna vrsta novog prozora na getu i nove svetlosti u tom getu i ovo je mogućnost da gde god možemo da zamračimo jednu sobu u nekoj našoj enklavi dobijemo bioskop”, rekao je Rakočević.



Potpisivanju protokola su prisustvovali i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i predstavnici filmskih kompanija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva