:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 13, 2015   12:05

0

141

Dolazak Vučića koristan za Srbe u Hrvatskoj


Smatramo to važnim i značajnim korakom i ne bi bilo dobro da je drugačije iz nekoliko razloga, rekao je Pupovac za današnju "Politiku".

Prvo, prema njegovim rečima, dolazak Vučića sigurno pozdravljaju Srbi u Hrvatskoj, jer je koristan za njih i za hrvatsko-srpske odnose.

Drugo, naveo je Pupovac, i golim okom se može videti da Srbija ubrzanim tempom sređuje svoje odnose, ne samo sa Prištinom nego i sa Albanijom, i da gradi odnose sa svim zemljama sa kojima može.

"Hrvatska sigurno ne sme ostati izvan kruga tih zemalja. Neprirodno je, s obzirom na važnost srpsko-hrvatskih odnosa, da se oni nalaze u stanju u kojem se nalaze. Zato je odluka Vučića od velike važnosti", rekao je on.

Treći razlog je, naveo je Pupovac, što će svojim dolaskom premijer Vučić pomoći da se otvori dijalog između Beograda i Zagreba i da se ne traže drugi kanali komunikacije osim njih samih.

"Obraćanje Hagu, obraćanje Ujedinjenim nacijama, obraćanje Evropskom parlamentu, a izbegavanje direktnog dijaloga, naprosto je neproduktivno", zaključio je Pupovac.

Dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsednice Hrvatske je svakako gest predsednika srpske vlade koji otvara mogućnosti i najavu jedne kvalitetne saradnje dve države, izjavio je Mladen Pavić, portparol hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Pavić je najavio da će Vučić i Grabar Kitarović imati bilateralni sastanak po završetku ceremonije, koja će biti održana 15. februara.

On je rekao da je hrvatskoj predsednici "drago jer premijer Srbije Aleksandar Vučić dolazi na inauguraciju", ali i napomenuo da to "ne znači da će biti nekakve razlike u tretmanu i prijemu".

"Svaki gost je dobrodošao", rekao je portparol Grabar Kitarovic za list "Danas".

Pavić je, navedeno je na sajtu lista, kazao da je Vučić zatražio bilateralni sastanak sa hrvatskom predsednicom.

"Srpski premijer je zatražio bilateralni sastanak sa Kolindom Grabar Kitarović. Sastanak će biti održati nakon ceremonije inauguracije u palati Dverce", rekao je portparol hrvatske predsednice, napominjući da je po završetku svečanosti predviđen čitav niz bilateralnih sastanaka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva