:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 19, 2018   12:05

0

196

Dokumentarni film "Dianina deca"prikazan u Banjaluci


Autorka filma Slađana Zarić kaže da je projekcija filma svojevrsna pretpremijera uoči beogradske premijere i da je to priča o velikoj humanoj ženi i strašnom stradanju.



Danica Praštalo danas ima 75 godina, decu, unučad, praunučad. Sve to zbog jedne žene, Diane Budisavljević.



Diana Budisavljević je iz logora Jasenovac spasila Danicu koja je imala samo devet godina. Nakon strahota koje je preživela, Danica se seća samo da su po nju i brata noću došle neke žene i odvele ih iz logora.



U Jasenovac je dovedena sa ocem, majkom, troje braće i sestara. Najmlađu sestru koja je tada imala samo dve godine nikada nisu pronašli.



"Mučili su nas svakako. Najteže je bilo na veronauci, kada sam se krstila sa tri prsta. Onda bih dobila batine. Brata mi je bilo najviše žao. On je imao sedam godina. Časna sestra bi ga povukla za uvo dok je klečao i dizala ga dok mu krv ne pođe", kaže Danica Praštalo.



Autorka filma Slađana Zarić kaže da je ovo film o velikoj humanitarnoj akciji, velikoj ženi ali i strašnom stradanju u kojem je ubijeno 20.000 dece.



"Zasigurno, posle ovog istraživanja, možemo da tvrdimo da je ovo najveća humanitarna akcija tokom Drugog Svetskog rata. Znamo za Oskara Šindlera, i Spilbergov film Šindlerova lista, koji je spasao 1.500 Jevreja. Imamo Poljakinju Irenu Sendler koja je iz varšavskog geta spasila 2.500 dece jevrejskog porekla i Dianu Budisavljević koja je iz Jasenovca spasila 7.000 srpske dece", kaže Slađana Zarić, autorka filma i urednica dokumentarnog programa RTS-a.



Miodrag Kojić iz Centra za istraživanje ratnih zločine Republike Srpske kaže da je RTS oživeo sećanje na Dianu Budisavljević i u pravom kontekstu prikazao istorijske činjenice. Zbog toga su, dodaje, zahvalni RTS-u. 



Film je sniman u Srbiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Austriji. Autorka je razgovarala sa istoričarima i istraživala u arhivima Beograda i Zagreba. 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva