:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2018   19:34

0

303

Dojče vele: Svi protiv Tačija


"On je prilično usamljen. Nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači u jednom otvorenom pismu osnažio ideju o razmeni teritorija sa Srbijom, po ko zna koji put su se tome usprotivili političari vlasti i opozicije", piše bečki list Standard.



"Lider stranke Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavio je demonstracije u Prištini za 29. septembar, a premijer Ramuš Haradinaj je ponovio da se sa promenama mogu ponoviti tragedije prošlosti."



Ideja, dodaje list, ne nailazi na podršku ni u Demokratskoj partiji Kosova (PDK) čiji je Tači predsednik.



"I predsednik parlamenta i potpredsednik PDK Kadri Veselji je sasvim protiv. Jedan od retkih koji podržavaju plan je nekadašnji šef diplomatije Petrit Seljimi. Iz Srbije se o tomi praktično ništa ne može čuti."



Nemački javni radio Dojčlandfunk emitovao je dvadesetominutnu reportažu Norberta Mapes Nidika, novinara koji se ubraja u najbolje poznavaoce Balkana na nemačkom govornom području. On je razgovarao i sa Kadrijem Veseljijem koji je rekao:



"Neće biti podele i istovremeno neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima."



Radio prenosi reči Fljorine Duli iz Inicijative za stabilnost Kosova koja potcrtava da Tači nema nikakvu podršku za svoje predloge, ni u narodu ni u parlamentu.



"Svi znamo kako je Tači postao predsednik. Tu su korišćeni svi načini zastrašivanja i to ne samo kosovskih političara već i stranih diplomata, sve kako bi Tači bio na vlasti."



Tači nema podršku ni najvažnijeg lista u zemlji, dnevnika Koha ditore. Agron Bajrami, glavni urednik tih novina, kaže: "Iskreno: ako se dogovorimo da Albanci sa juga Srbije pristupe Kosovu, a da Srbi sa severa Kosova budu u Srbiji - kako onda objasniti Albancima u Makedoniji da oni nemaju to pravo? Ili Bošnjacima u Sandžaku?"



U reportaži se dalje navodi da su posebno Austrijanci poput evropskog komesara Johanesa Hana i predsednika Alksandera van der Belena, ohrabrivali ideju o razmeni teritorija, baš kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.



"EU to izričito dozvoljava! To protivreči svakoj balkanskoj politici EU i Zapada u poslednjih 25 godina! To je okretanje u antievropskom smeru", dodao je Bajrami za Dojčlandfunk .


Izvor: DW,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva