:

:

TV Most

clock

Jul 24, 2015   12:05

0

132

Dogovori u Beogradu imaju dobre polazne impulse

"Činjenica da govorimo o tome da privredni timovi odmah kreću u BiH i da zajedno probamo da realizujemo neke od zaključaka koji su se desili pre samo nekoliko dana daju neku vrstu optimizma", rekao je Đurić za Tanjugu.

On je ocenio da dogovorene oblasti saradnje deluju "kredibino i relevantno" jer se radi o delovima privrede koji su direktno naslonjeni na državu ili je država njihov vlasnik, navodeći kao primer namensku industriju i infrastrukturu.

Govoreći u prilog potrebe regionalnog povezivanja Đurić kaže da privredne komore iz nekoliko zemalja regiona pripremaju 20-tak projekat, a da će neki od njih za koje se postigne zajednički dogovor biti predstavljeni na Bečkoj konferenciji 27. avgusta.

Upitan o kojim je konkretno projektima reč, on odgovara da su najznačajniji vezani za formiranje zajedničkih tela, insitutcija, puteva nastupa na trećim tržištima, a da se odnose na putnu industriju, železničke koridore, turizam.

"Taj skup će pokazati da li su zemlje regiona kredibilne i da li mogu da privuku realne izvore finansiranja", objašnjava savetnik u PKS-u.

Susret zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima EU i Nemačke koji se odžava krajem avgusta, je kako objašnjava Đurić, prilika da "pokažemo koji su od tih projekata dovoljno konkretni", što može da bude dobra platforma za početak realizacije nekih projekata.

Samo nekoliko dana posle posete članova Predsedništva BiH Beogradu, srpski privrednici danas odlaze u Sarajevo sa konkretnim predlozima na razgovore o unapredenju privredne saradnje u energetici, namenskoj industriji, turizmu i infrastrukturi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva