:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2015   12:05

0

116

Dogovoren sastav vlade BiH

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić već je dobio potvrdu u parlamentu kao novi predsedavajući Saveta ministara, a na osnovu dogovora tri ključna ministarstva biće podeljena tako što će spoljni poslovi pripasti bloku srpskih stranaka, finansije će dobiti HDZ BiH, a civilne poslove SDA, prenela je Hina.

Prema dogovoru, Stranka demokratske akcije (SDA), osim predsedavajućeg Saveta ministara BiH, dobija dve ministarske pozicije i dve pozicije zamenika ministra, Demokratski front (DF) jednu ministarsku i jednu poziciju zamenika ministra, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH tri ministarske pozicije i četiri zamenika ministara.

Stranke okupljene u koaliciju oko Srpske demokratske stranke (SDS) dobile su tri ministarske i tri pozicije zamenika ministra, preneo je RTRS.

Predsednik SDS Mladen Bosić rekao je da će SDA u novom sazivu Saveta ministara BiH dati jednog ministra iz Republike Srpske s obzirom da je zakonska obaveza da četiri ministra budu iz RS.

Sastanku su, osim Bosića, prisustvovali zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović, predsednici HDZ BiH Dragan ÄŒović, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, NDP Dragan ÄŒavic, DF željko Komšić i predstavnik HŠ-a BiH Mario Karamatić.

Posle dogovora o raspodeli pozicija u Savetu ministara BiH, lideri političkih stranaka Federacije BiH zapoceli su pregovore o federalnom nivou vlasti, što bi trebalo da se okonča do 11. marta.

"Dogovorili smo se o raspodeli ministarstava u Savetu ministara, a istovremeno nastavljamo pregovore o uspostavljanju vlade Federacije BiH", izjavio je posle dvočasovnih pregovora predsednik HDZ BiH i član Predsedništva BiH Dragan ÄŒović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva