:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2017   12:05

0

191

Dogovoren izvoz hrane vredan više od 17 mln evra

PKS je, uz podršku Programa UN za razvoj (84, UNDP) u Srbiji i Razvojne agencije Srbije (84, RAS), organizovala nastup 15 domaćih kompanija iz sektora proizvodnje i prerade voća i povrća, konditorskih i eko-proizvoda, mesnih prerađevina i pića koje su na sajmu, koji je održan od 11. do 14. septembra, imali 500 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Rusije i drugih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije.

"Ruski federalni i regionalni trgovinski lanci i distributeri veoma su zainteresovani za proizvode iz Srbije počev od konditorske industrije, preko mesnih prerađevina, svežeg, smrznutog i prerađenog programa voća i povrća, do raznih vrsta napitaka i eko-proizvoda", rekao je direktor predstavništva Privredne komore Srbije (84, PKS) u Rusiji Dejan Delić, navodi se u saopštenju.

Nacionalni štand Srbije posetila je i delegacija "Magnita", najvećeg ruskog trgovinskog lanca, čiji se plasman robe realizuje kroz mrežu od 15.000 prodajnih objekata.

U periodu od 2014. do 2016. godine "Magnit" je iz Srbije uvezao prehrambenih proizvoda u vrednosti od 187 miliona dolara, a kako su ocenili menadžeri nabavke tog lanca, saradnja sa srpskim kompanijama je stabilna i sigurna bez neočekivanih situacija.

Na sajmu prehrane u Moskvi učestvovalo je 1.500 izlagača iz 65 zemalja na 23.000 metara kvadratnih izložbenog prostora.

Proizvodne i izvozne kapacitete na sajmu u Moskvi predstavili su: "Agroprom" Gornji Tavankut, "Bahus" Paraćin, "Karneks" Vrbas, "Ćirić Agro" Titel, "EkoAgri"Srbija" Bela Crkva, GMP Jarmenovci, "ITN grupa" Beograd, "Jafa" Crvenka, "Jugprom" Leskovac, "Lučić grupa" Sombor, "Miraks agrar" Beograd, "Vino Župa", "PIK Južni Banat" Bela Crkva, "Pionir" Subotica i "Zlatiborac" Mačkat.

Srpske firme su zainteresovane za nastup i učešće na sličnim sajamskim manifestacijama u Rusiji, Zajednici nezavisnih država, Bliskom istoku, a PKS uz podršku Programa UNDP u Srbiji i Razvojna agencija Srbije uskoro počinje organizaciju nastupa srpske privrede na predstojećoj, najvećoj međunarodnoj izložbi hrane u Ruskoj Federaciji - "Prodekspo 18".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva