:

:

TV Most

clock

Avgust 24, 2015   12:05

0

152

Dogovor o ZSO - otvaranje poglavlja

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za Tanjug da bi bilo veoma dobro ako bi sa sutrašnjim danom, koji će, ocenjuje, biti izuzetno težak i naporan, došlo do približavanja stavova i usaglašavanja u vezi sa ključnim temama implementacije Briselskog sporazuma.

Za Beograd bi, ističe, to značilo sigurno otvaranje pregovora o prvim poglavljima sa EU već tokom jeseni, a Prištini Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Dakle, obe strane imaju interesa da do sporazuma dođe", uverena je Joksimović da su ti ciljevi dovoljni za usaglašavanje stavova o ZSO i drugim pitanjima, kao što su telekomunikacije, energetika...

Dragan Ðukanović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu očekuje konkretan napredak u Briselu i da bude otklonjen dosadašnji zastoj, koji je, kako navodi, uglavnom prouzrokovala Priština.

Ðukanović je za Tanjug rekao da je uveren da će biti dogovorena dinamika implementacije Briselskog sporazuma vezano za ZSO u kontekstu njenog formiranja.

I Joksimović i Ðukanović ukazuju na važnost predstojećeg samita u Beču, budući da je cilj ekonomsko osnaživanje čitavog regiona i da dolazi u trenutku prilične napetosti koja na zapadnom Balkanu vlada poslednjih meseci.

Joksimović poručuje da otvaranje prvih poglavlja pre svega zavisi od briselskog sastanka, a da samit u Beču govori u prilog daljem ekonomskom osnaživanju čitavog regiona, a što je opet u cilju bržeg približavanja čitavog regiona, pa tako i Srbije, EU.

Za Joksimović predstojeći samit predstavlja poruku koju je pre svega uputila Nemačka regionu - da je važan ekonomski razvoj regiona kako bi došlo do adekvatnog približavanja evropskim integracijama.

"U tom smislu je važna regionalna saradnja. Naime, između Berlinskog procesa i ovog u Beču bilo je nekoliko sastanaka i u užem formatu gde su se zemljej regiona dogovarale koji su to infrastrukturni projekti koji su od zajedničkog interesa i gde bi EU mogla dati podršku. Pokazalo se da, kada postoje zajednički projekti, koji su od ekonomskog intresa za sve strane u procesu, i saradnja na regionalnom nivou daje mnogo bolje rezultate", istakla je Joksimović.

Očekuje da bi EU u Beču mogla da kaže koji su to projekti za koje bi ona bila spremna da izdvoji sredstva.

Takođe, Joksimović očekuje da se u Beču razgovara i o migrantima, budući da ta tema tišti sve u regionu u poslednjih nekoliko meseci.

Sa druge strane, Ðukanović ističe da samit dolazi u jednoj atmosferi prilične napetosti koja na zapadnom Balkanu vlada poslednjih meseci.

On očekuje da će poruke koje će biti poslate sa stastanka biti dodatno pozitivne u smislu relaksacije odnosa koji su prethodnih meseci narušeni.

"Ovim sastankom i zapadni Balkan treba da pokaže EU da može da pošalje jednu novu i kvalitetniju poruku, a moramo imati na umu i da zemlje zapadnog Balkana od EU očekuju da se određeni problemi rešavaju. Očekujem obostranu razmenu pozitivnih signala", rekao je Ðukanović.

Podseća da će se na toj konferenciji razgovarati o regionalnoj saradnji u smislu stvaranja uslova za razvoj regionalne infrastruktrue, što je veoma bitna tema.

U Briselu se danas nastavljaju pregovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a tehnički timovi radiće na približavanju stavova dve strane po pitanju formiranja ZSO uoči sutrašnjeg dijaloga premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe.

Burnu diplomatsku sedmicu zaokružiće samit "Zapadni Balkan 6" u Beču predstojećeg vikenda, a na kojem će se prevashodno razgovarati o važnim privrednim temama, infrastrukturnim projektima i povezivanju i zbližavanju zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva