:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2015   12:05

0

118

Događaji u Kumanovu mogu da destabilizuju i susede

"Neophodno je najodlučnije obeshrabriti avanturizam ovog tipa", poručio je Dačić na regionalnom sastanku šefova misija OEBS-a u jugoistočnoj Evropi u Beogradu dodajući da Srbija predsedavanjem nastoji da naglasi značaj regiona za evropsku stabilnost i bezbednost.

"Stvaranje pozitivne agende u cilju jačanja regionalne saradnje i unapređenja procesa pomirenja je upravo jedan od ključnih prioriteta predsedavanja Srbije", rekao je Dačić.

Povodom nedavnih događaja na makedonskoj političkoj sceni, koji su, kako je rekao, pokazali da potencijal za destabilizaciju i dalje postoji, Dačih je istakao da OEBS može da doprinese međunarodnim naporima da se prilike u toj državi stabilizuju, kao i da se otvori politički dijalog u okviru državnih institucija, naročito parlamenta.

On je dodao da u okviru OEBS-a postoje određeni mehanizmi koji bi mogli da se iskoriste za prevazilaženje postojećih problema i istakao da je Srbija, kao predsedavajuća, spremna da se angažuje ako makedonska strana izrazi spremnost u tom pogledu.

Dačić je podsetio da je nedavno uputio u Skoplje svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, ambasadora Žerara Studmana, kao i šefa Radne grupe za predsedavanje ambasadora Dejana Šahovića, koji su razgovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije, grupom predstavnika nevladinog sektora, kao i sa jednim brojem stranih ambasadora.

"Opšti utisak iz razgovora je da nije uočena politička volja da se otvori dijalog koji je neophodan da bi se prevazišla kriza. Umesto dijaloga u okviru institucija, nastavlja se suočavanje na ulicama", rekao je Dačić.

On je istakao da izgleda da dosadašnji međunarodni napori, uključujući angažovanje poslanika EP (Ivo Vajgl, Ričard Hovit i Eduard Kukan) za sada ne daju rezultate, ali da treba nastaviti sa tim naporima i inicijativama.

Dačić je dodao i da treba imati na umu da OEBS nije ključni međunarodni akter i može da deluje samo komlementarno sa drugima, pre svega sa EU, kao i da je prisustvo OEBS-a u jugoistočnoj Evropi odigralo je značajnu ulogu u post-konfliktnom procesu tranzicije u regionu.

"Prilike na Zapadnom Balkanu su se umnogome promenile u poslednjih dvadesetak godina tokom kojih je OEBS prisutan ovde. Teško da bi neko pre dve decenije očekivao da će Srbija danas predsedavati OEBS-u, kao i BiH Komitetom ministara Saveta Evrope, koja je 19. maja preuzela tu odgovornu dužnost. Region je značajno napredovao na putu evropskih integracija", poručio je Dačić.

On je dodao da veruje da će OEBS, promovisanjem širokog spektra reformi u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratizacije, nastaviti da doprinosi procesima koji su ključni za evrointegraciju Zapadnog Balkana što je, kako je rekao, glavni prioritet naših zemalja.

"Upravo jedinstveno iskustvo Srbije sa misijom OEBS-a neposredno ukazuje na prednosti koje OEBS može doneti zemlji u tranziciji i regionu Zapadnog Balkana u celini na planu ispunjavanja kriterijuma sa EU agende", zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva